ΔΙΕΘΝΗ

«Ψήνεται» η Ευρώπη: 45άρια στον γαλλικό Νότο

ψήνεται-η-ευρώπη-45άρια-στον-γαλλικό-458859

Τους 40 βαθμούς Κελσίου αγγίζουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Στη Γαλλία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η Ευρώπη μαστίζεται από έναν πρωτοφανή καύσωνα και δεν έχουμε δει όμοιο του από το 1947.

Την Παρασκευή μάλιστα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου στο γαλλικό Νότο! Ακυρώθηκαν όλες οι σχολικές εξετάσεις για εκείνη την ημέρα ενώ με διαλείμματα θα γίνονται οι αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο ποδόσφαιρο.

Η Γαλλία μετρά ήδη τρεις νεκρούς. Όλοι τους πέθαναν την ώρα που βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν από την αφόρητη ζέστη. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 72 και 75 ετών αντίστοιχα αλλά και μία 62χρονη.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη προέρχεται από τη Σαχάρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν το φετινό κύμα καύσωνα με αυτό του 2003 όταν είχαμε 70.000 νεκρούς σε όλη την Ευρώπη, οι 15.000 εξ αυτών στη Γαλλία.

Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι προσέφεραν στα πρωτεύοντα θηλαστικά παγωμένες μπανάνες και την ίδια ώρα, στο Βρανδεμβούργο, στην ανατολική Γερμανία, η αστυνομία ανήρτησε στο Twitter τη φωτογραφία ενός άνδρα, τον οποίο σταμάτησαν, επειδή οδηγούσε ένα σκουτεράκι ολόγυμνος, φορώντας μονάχα το κράνος του. Στους βουλευτές στο κρατίδιο της Έσσης επετράπη να φορέσουν βερμούδες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Στο Βατικανό, οι πιο ηλικιωμένοι πιστοί παρακολούθησαν την εβδομαδιαία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου από τις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τη Ρώμη.

Όσοι παρέμειναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύτηκαν από τον καυτό ήλιο κρατώντας ομπρέλες.

«Όλα είναι θέμα πίστης. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέρα. Είναι μια επίδειξη πίστης» υποστήριξε ο Ισπανός φοιτητής Φρανθίσκο Κούκα.

Τη στιγμή που οι γαλλικές και γερμανικές αρχές προειδοποιούν για διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, εθελοντές διένειμαν μπουκάλια νερό σε άστεγους στο Βέλγιο και την Πολωνία, η οποία κατέγραψε την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο, στους 38,2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1975. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE μιλάει για την «εβδομάδα της κόλασης».

Στο Παρίσι και τη Λιόν, οι γαλλικές αρχές εφάρμοσαν έκτακτες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων για να περιορίσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του καύσωνα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου