ΔΙΕΘΝΗ

Ανατριχιαστικοί οι διάλογοι των δολοφόνων του Κασόγκι

ανατριχιαστικοί-οι-διάλογοι-των-δολο-467132

Λεπτά πριν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονηθεί και το πτώμα του διαμελιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, δύο από τους δολοφόνους του, περιμένοντας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανησυχούσαν για τη διεκπεραίωση της αποστολής που είχαν αναλάβει.

«Θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορμό σε σακούλα;», διερωτήθηκε ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου του σουνιτικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ.

«Όχι. Είναι πολύ βαρύς», απάντησε στον Μούτρεμπ ο Σαλάχ Τουμπάιγκι, ιατροδικαστής από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποστολή του οποίου ήταν να διαμελίσει και να ξεφορτωθεί το πτώμα.

Ήλπιζε ωστόσο ότι η δουλειά του θα ήταν «εύκολη».

Και συνέχισε…

«Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν είναι πρόβλημα. Το πτώμα είναι βαρύ. Πρώτα θα το κόψω στο πάτωμα. Αν πάρουμε πλαστικές σακούλες και το κόψουμε σε κομμάτια, θα έχουμε τελειώσει. Θα τα τυλίξουμε όλα μαζί».

Ο Μούτρεμπ φέρεται ως ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο και βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου, του MBS, μετά την δολοφονία. Ο Μούτρεμπ και δέκα ακόμη δικάζονται σήμερα σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο τους στην υπόθεση.

Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει μέρος κάποιων ηχογραφήσεων μέσα από το κτίριο του προξενείου την 2α Οκτωβρίου, μέρα της δολοφονίας Κασόγκι, αλλά η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ αποκαλύπτει νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Στο τέλος του διαλόγου του με τον Τουμπάιγκι, ο Μούτρεμπ ρωτά αν έφτασε «ο αμνός της θυσίας». Το όνομα του Κασόγκι δεν αναφέρεται πουθενά, αλλά δύο λεπτά μετά ο αρθρογράφος της Washington Post μπαίνει στο κτίριο.

Τον συνοδεύουν στο γραφείο του γενικού πρόξενου στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου και συναντά τον Μούτρεμπ, τον οποίο ήξερε από την εποχή που συνεργάζονταν, πριν από χρόνια, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.

Ο Μούτρεμπ του λέει να στείλει στον γιο του ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό.

«Τι να του πω; Θα σε δω σύντομα; Δεν μπορώ να του πω για απαγωγή», απαντά ο Κασόγκι.

«Συντόμευσέ το», του απαντά ο Μούτρεμπ. «Βγάλε το σακάκι σου».

«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσα σε μια πρεσβεία;», διερωτάται ο Κασόγκι. «Δεν θα γράψω τίποτε», λέει.

«Πληκτρολογήστε το μήνυμα κύριε Τζαμάλ. Κάντε γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε επειδή στο τέλος θα σας πάρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Επιτρέψτε σε αυτή την υπόθεση να έχει ένα καλό τέλος», λέει ο Μούτρεμπ.

Η έκθεση αναφέρει ότι το υπόλοιπο μέρος του ηχητικού αρχείου περιλαμβάνει ήχους κίνησης, αγκομαχητά και ήχους από πλαστικές σακούλες που τυλίγονται.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι οι ήχοι αυτοί ακούγονται μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου, καθώς τα μέλη του σαουδαραβικού αποσπάσματος τεμαχίζουν το πτώμα του, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου