ΔΙΕΘΝΗ

Μουσουλμανική Αδελφότητα: Πετυχημένη δολοφονία ο θάνατος του Μόρσι

μουσουλμανική-αδελφότητα-πετυχημέν-469863

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι ο θάνατος του Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια πετυχημένη δολοφονία.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου πέθανε στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, στα 67 του χρόνια. Ο Μόρσι, που βρισκόταν εντός του ειδικού κλουβιού για τους κατηγορούμενους, κατέρρευσε λίγο αφότου του δόθηκε ο λόγος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, στη νεκροψία- νεκροτομή δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων στο σώμα του. «Το δικαστήριο του επέτρεψε να μιλήσει για πέντε λεπτά. Σωριάστηκε στο πάτωμα στο κλουβί των κατηγορουμένων και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας.

Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις για το θάνατο του Μόρσι

Στην ανακοίνωσή της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του Μοχάμεντ Μόρσι. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα για συγκεντρώσεις έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου, σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Η οργάνωση Human Rights Watch έβγαλε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μόρσι, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντί του. «Είναι φοβερό όμως απόλυτα προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του», έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Μόρσι

Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία είναι πλέον απαγορευμένη, εξελέγη το 2012 στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου. Ηταν υποψήφιος την τελευταία στιγμή έπειτα από τον αποκλεισμό του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαϊράτ αλ Σάτερ, που είχε επιλέξει αρχικά η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Μόρσι υποσχέθηκε στους πολίτες μια μετριοπαθή ισλαμιστική ατζέντα για να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή. Ομως, γρήγορα άρχισαν να τον κατηγορούν ότι σφετερίστηκε απεριόριστες εξουσίες και επέβαλε το συντηρητικό Ισλάμ. Επειτα από μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές διαδηλώσεις, ο στρατός τελικά τον ανέτρεψε.

Μετά την ανατροπή του, ο Μοχάμεντ Μόρσι συνελήφθη. Η ακροαματική διαδικασία στην οποία κατέρρευσε τη Δευτέρα ήταν για τις σε βάρος του κατηγορίες για κατασκοπεία, εξαιτίας ύποπτων επαφών με την Χαμάς. Εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία, σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ.

Ερντογάν: Οι τύραννοι τον οδήγησαν στο θάνατο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στον Μόρσι. Στο πρώτο του σχόλιο, ο Τούρκος πρόεδρος τον χαρακτήρισε «μάρτυρα».

Αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Μόρσι. «Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου