ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει η πολιτική αστάθεια στην Αλβανία – Στον αέρα οι δημοτικές εκλογές

παραμένει-η-πολιτική-αστάθεια-στην-αλ-469946

Καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 30 Ιουνίου δημοτικών εκλογών, στην Αλβανία κυριαρχεί η αβεβαιότητα γύρω από το εάν θα στηθούν οι κάλπες, όπως βεβαιώνει η κυβέρνηση ή η ψηφοφορία θα ματαιωθεί όπως επιμένει η αντιπολίτευση που απειλεί ότι θα τις εμποδίσει εμπράκτως.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε επίσημα από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, με την γνωστή κατηγορία ότι το διάταγμά του για την ακύρωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, αποτελεί ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Επιμένει στην αναβολή ο πρόεδρος της Αλβανίας

Αντιδρώντας ο πρόεδρος Μέτα επανέλαβε και τη Δευτέρα ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν την ημέρα αυτή και κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα.

Η αντιπολίτευση από τη δική της πλευρά, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 οπαδοί της έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες στις προσπάθειες να εμποδίσουν συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον ηγέτη τους να καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν την αντίστασή τους.

Τη Δευτέρα, στην πόλη Σκόδρα του αλβανικού βορρά, προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κάτοικοι της πόλης δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να διευκολύνει την είσοδο των μελών της τοπικής εκλογικής επιτροπής στους χώρους που έχουν επιλεγεί για εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι το διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας που τις ακυρώνει. Ωστόσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τυχόν ακύρωση των εκλογών θα δημιουργήσει προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.

Για παρέμβαση στη δικαιοσύνη κατηγορείται η κυβέρνηση της Αλβανίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε επίσης την επικεφαλής της εισαγγελίας Τιράνων, ότι, παραβιάζοντας το νόμο, ασκεί πίεση στους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπάσα να τον προσαγάγουν δια της βίας προς ανάκριση και να τον συλλάβουν.

Ο Μπάσα, κατηγορείται από την εισαγγελία πρωτοδικών Τιράνων για εμπλοκή σε παράνομη ρωσική χρηματοδότηση την οποία εκείνος φέρεται να αξιοποίησε σε όφελος της βελτίωσης της εικόνας του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει απαντήσει στην εισαγγελία ότι θα παρουσιαστεί να καταθέσει, αφού πρώτα εκείνη σεβαστεί τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, πρόκειται για πολιτική εντολή προερχόμενη από τον πρωθυπουργό, Ράμα, ενόψει των ανακοινώσεων για νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ανάμεσα σε στελέχη του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος Κόμματος και μελών εγκληματικών κυκλωμάτων που φέρονται να χρηματοδότησαν επιχείρηση νοθείας των εκλογών του 2017 υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά την αντιπολίτευση οι συνδιαλέξεις εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Ράμα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου