ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τη γεώτρηση του «Πορθητή» – Μήνυμα MED7 σε Άγκυρα

θρίλερ-με-τη-γεώτρηση-του-πορθητή-μ-472297

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες το γεωτρύπανο «Πορθητής», που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα, «ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου».

Ωστόσο ,θολό παραμένει το αν τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο προχώρησε σε γεώτρηση ή απλά πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς αυτό δεν ξεκαθαρίζεται ακόμη και στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπου γίνεται αναφορά σε «υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δέχτηκε αργά το βράδυ της Παρασκεύης νέο «χτύπημα» από τον αμερικανικό οίκο Moody’s ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Το γεωτρύπανο Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ’αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

MED7: Σοβαρή ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, η αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η υποστήριξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, περιλαμβάνονται στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ήτοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια.

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Παράλληλα, οι «Med7» αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα, έχει ξεκινήσει εργασίες, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Νέο «χτύπημα» της Moody’s – Τι απαντά η Άγκυρα

Στο μεταξύ, η Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους.

Τον περασμένο Αύγουστο η Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 –τρεις βαθμίδες στην κατηγορία ’junk’ (σκουπίδια).

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας. «Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίς και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Υπενθυίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody’s, Standrard & Poor’s και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου