ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Διεθνής ανησυχία

εκρήξεις-σε-τάνκερ-στον-κόλπο-του-ομάν-475087

Συναγερμός έχει σημάνει στην διεθνή κοινότητα μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν. Οι εκρήξεις που δεν αποκλείεται να οφείλονται σε επίθεση, σύμφωνα και με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, σημειώθηκαν με φόντο τις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά και την αποχώρηση των αμερικανών από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τάνκερ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η νορβηγική Frontline, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο έχει πάρει φωτιά.

Το 21μελές πλήρωμα του Κokuka Courageous με φορτίο μεθανόλης, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας εγκατέλειψε με βάρκα διάσωσης το πλοίο. Το πλοίο είχε ναυλωθεί από την κρατική CPC Corp της Ταϊβάν. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι το τάνκερ χτυπήθηκε από τορπίλη, κάτι που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Παράλληλα, το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Σε επικοινωνία του Reuters με αξιωματικό του 5ου στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώθηκε ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις 6:12 το πρωί το πρώτο και στις 7:00 το δεύτερο (τοπική ώρα) «Είμαστε ενήμεροι για την αναφερόμενη επίθεση στα δύο τάνκερ», ανέφερε ο Τζόσουα Φρέι γνωστοποιώντας επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία συνδράμουν τα δύο τάνκερ.

Η είδηση της έκρηξης προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Στις 12 Μαΐου, 5 πλοία είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου