ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης

επίθεση-στο-προεδρικό-μέγαρο-της-υεμέ-436201

Επίθεση με βλήματα δέχθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Σαναά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Σαλέχ, καθώς και ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, μαίνονται οι μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες ημέρες

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, στην επίθεση τραυματίστηκε ο Αλί Σάλεχ, σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί του, ενώ τραυματίστηκαν, επίσης, ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τηλεοπτικός σταθμός της αντιπολίτευσης μετέδωσε ότι ο Αλί Σάλεχ σκοτώθηκε στην επίθεση, κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν αξιωματούχοι.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος της Σαναά δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης είναι καλά στην υγεία του και πρόσθεσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Το ίδιο δήλωσε ο υφυπουργός Πληροφοριών στο πρακτορείο Reuters, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης «είναι καλά».

Εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ επέρριψε την ευθύνη σε μέλη της φυλής των Χάσιντ, ωστόσο ο ηγέτης της φυλής αρνήθηκε ότι συνδέεται η φυλή του με την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Αλί Σάλεχ επιτέθηκαν στα σπίτια των ηγετών της φυλής των Χάσιντ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά κατά διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, Αλί Σάλεχ.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, με το καθεστώς να μάχεται δυνάμεις που ελέγχονται από συνομοσπονδία φυλών, αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο Σάλεχ.

Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 155 άτομα στη Σαναά από τις αιματηρές συγκρούσεις. Συνολικά, από τον Ιανουάριο, θεωρείται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 370 άτομα.

Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών.

«Πολλοί τραυματίες είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα τέμενος, και οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν γιατρούς να τους βοηθήσουν» ανέφερε η πηγή.

«Η Τάιζ έχει μετατραπεί σε πόλη φαντασμάτων, πολέμου», πρόσθεσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο, στην διάρκεια του οποίου ακούγονταν πυρά στο βάθος.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κάλεσε την Παρασκευή όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από τη συνέχισή τους.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες αμέσως, να σταματήσουν την αιματοχυσία» ανέφερε ο Αμπντουλατίφ αλ-Ζαγιάνι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τονίζοντας ότι οι χώρες μέλη του Συμβουλίου είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη βοήθειά τους προς την Υεμένη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου