ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικός Τύπος για πολεμικές αποζημιώσεις: «Προκλητική ύβρις» το ελληνικό αίτημα να πληρώσουμε 377 δισ.

γερμανικός-τύπος-για-πολεμικές-αποζη-484051

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τον γερμανικό Τύπο προκάλεσε η ρηματική διακοίνωση που επέδωσε ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο στο γερμανικό ΥΠΕΞ αναφορικά με το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Με τη ρηματική διακοίνωση ο πρέσβης της Ελλάδας καλεί τη Γερμανία σε διάλογο για τις γερμανικές αποζημιώσεις -μια κίνηση που έρχεται μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στις 17 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, ο πλέον πηχυαίος τίτλος είναι αυτός της ηλεκτρονικής έκδοσης της Bild που αναφέρει: «Οι Ελληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!».

Bild: Η ελληνική απαίτηση συνιστά προκλητική ύβρη κατά της Γερμανίας

Η Bild στο δημοσίευμά της χαρακτηρίζει τη ρηματική διακοίνωση ως «επιστολή – βόμβα», ενώ τονίζει ότι το κείμενο εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές. «Το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται η ρηματική διακοίνωση υπάρχει μέχρι στιγμής μόνον στην ελληνική γλώσσα» σημειώνει.

Η γερμανική εφημερίδα στη συνέχεια χαρακτηρίζει την ελληνική απαίτηση ως «προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας», υπογραμμίζοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί μετά το 1945 από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα. Οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί νομικά από το 1990 (Συνθήκη 2+4)» προσθέτει.

Στο εκτενές κείμενό της, η Bild αναπτύσσει, εκ νέου, την πάγια θέση του Βερολίνου που θεωρεί «όλες τις απαιτήσεις λήξασες. Ηδη πριν τη ψηφοφορία (σ.σ. στην ελληνική Βουλή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επισημάνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά» καταλήγει το δημοσίευμα.

Die Zeit: Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε λιγότερο «εμπρηστικό» τόνο, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt μεταφέρει, αρχικά, την είδηση γράφοντας ότι «η Ελλάδα απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις» και προσθέτει:

«[…]Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να δοθούν μεγαλύτερες επανορθώσεις στην Ελλάδα για τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την εποχή εκείνη έχουν διευθετηθεί».

Από την πλευρά της, η Die Zeit, μεταδίδει ότι «η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί τις επανορθώσεις», ενώ αναγνωρίζει ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, εστιάζει και η ιστοσελίδα του Focus. Στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζεται ότι «η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία» καθώς «με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις λόγω πολεμικών καταστροφών κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη»

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου