ΔΙΕΘΝΗ

Ανήλικη δεν ξεπεράσε ποτέ τον εφιάλτη των βιασμών της και πέθανε από νόμιμη ευθανασία

ανήλικη-δεν-ξεπεράσε-ποτέ-τον-εφιάλτη-484633

Τέλος στη ζωή της με νόμιμη ευθανασία έδωσε η 17χρονη Noa Pothoven από την Ολλανδία καθώς δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον εφιάλτη των συνεχών σεξουαλικών κακοποιήσεων που είχε βιώσει μικρή.

Η νεαρή είχε για χρόνια πολλά ψυχολογικά προβλήματα: μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και ανορεξία, ενώ αρνιόταν να αποκαλύψει στην οικογένειά της τι τής είχε συμβεί καθώς, όπως είχε εκμυστηρευτεί, ένοιωθε ντροπή.

Μιλώντας στην Gelderlander τον Δεκέμβριο, ανέφερε ότι μόνη της πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μεκλινική ευθανασίας στη Χάγη, χωρίς να το πει στους δικούς της.

Μία μέρα μάλιστα πριν από την ευθανασία της, η κοπέλα κοινοποίησε ένα μήνυμα στο Instagram, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή της να δώσει τέλος στη ζωή της.

«Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις θέσεις μου για τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι παρορμητικό. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω».

Όπως εξήγησε, η δύσκολη απόφαση ελήφθη μετά τις άνισες «μάχες» που έδωσε με ψυχικές ασθένειες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. «Σταμάτησα να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό και μετά από πολλές συζητήσεις και εξελίξεις, αποφασίστηκε ότι θα με αφήσουν, επειδή ο μόνος μου είναι αβάστακτος», έγραψε, λέγοντας ότι ενώ ήταν «ζωντανή», σχεδόν επιβίωνε. «Ανέπνεα, αλλά δεν ζούσα».

Η κοπέλα ζήτησε από τους φίλους της να μην την προσπαθήσουν να της αλλάξουν γνώμη, υποστηρίζοντας ότι αγάπη είναι να αφήνεις κάποιον να φύγει, σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μητέρα της ήταν πάντα εκεί γι’ αυτή και σύμφωνα με το νόμο, ήταν και αυτή που είχε λόγο στην απόφαση της κόρης της.

Η 17χρονη είχε γράψει και την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Νικώντας ή Μαθαίνοντας», στην οποία περιέγραφε όλη της τη μάχη με την ψυχική της ασθένεια, αλλά και τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει. Στόχος της ήταν με αυτό το βιβλίο να στηρίξει ευάλωτα παιδιά στη χώρα της, που μπορεί να έχουν βρεθεί στην ίδια ή παρόμοια θέση με τη δική της.

CNN Greece

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου