ΔΙΕΘΝΗ

Με ελικόπτερο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο Ντόναλντ Τραμπ [εικόνες]

με-ελικόπτερο-στα-ανάκτορα-του-μπάκιγ-486097

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός σήμερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από τη βασίλισσα Ελισάβετ 2η, τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν ο αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στους κήπους των ανακτόρων, όπου περίμεναν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα. Ο διάδοχος του θρόνου και η δούκισσα της Κορνουάλης οδήγησαν τον αμερικανό πρόεδρο και τη σύζυγό του μέχρι τη βασίλισσα, η οποία στεκόταν χαμογελαστή στη θύρα των ανακτόρων.

Η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα Τραμπ, και ο σύζυγός της, ο Τζάρεντ Κούσνερ, έκαναν την εμφάνισή τους στον εξώστη των ανακτόρων.

Η βασίλισσα και ο πρόεδρος βγήκαν και πάλι μπροστά στο ανάκτορο για την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου από τη βασιλική φρουρά, πριν ο Τραμπ επιθεωρήσει το άγημα.

Ο αμερικανός ηγέτης έφθασε υπό τους ήχους κανονιοβολισμών προς τιμήν του για ένα γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνέχεια θα πάρει το τσάι του με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη σύζυγό του στην κατοικία τους, το Κλάρενς Χάουζ, και το βράδυ θα παρατεθεί προς τιμήν του δείπνο στα ανάκτορα.

Λεκτική επίθεση Τραμπ στον δήμαρχο του Λονδίνου με το… καλημέρα

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόδρος ξεκινά την επίσημη επίσκεψη του στη Μεγάλη Βρετανία με μια λεκτική επιθεση σε βάρος του δημάρχου του Λονδίνου. Λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί το Air Force One στο Λονδίνο ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαντίκ Καν χαζό και loser σε μήνυμα στο Twitter.

“Ο Σαντίκ Καν, ο οποίος έχει κάνει κατά γενική ομολογία κάκιστη δουλειά ως Δήμαρχος του Λονδίνου, φάνηκε απερίσκεπτα ’κακός’ στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα, τον πιο σημαντικό με απόσταση σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου”, έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter λίγο πριν από την απογείωση του προεδρικού του αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο Στάνστεντ κοντά στο Λονδίνο λίγο πριν από τις 09:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος).

“Είναι ένας εντελώς χαμένος που θα πρέπει να επικεντρωθεί στο έγκλημα στο Λονδίνο, κι όχι σε μένα”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη επιτεθεί επανειλημμένως στον δήμαρχο του Λονδίνου μέσω των κοινωνικών δικτύων, επικρίνοντας την “καταστροφική του δουλειά για την τρομοκρατία”.

Αυτή η νέα λεκτική επίθεση στον Καν έρχεται μετά την κριτική που άσκησε ο Εργατικός δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη τον Τραμπ.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Κυριακή, στο Sky News, ο Καν σημείωσε ότι η Βρετανία δεν κάνει καλά που “στρώνει το κόκκινο χαλί” στον Τραμπ και χαρακτήρισε ορισμένες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου “ειδεχθείς” και “προσβλητικές”. Επίσης σε σχόλιά του στον The Observer συνέκρινε ορισμένες από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι “φασίστες του 20 αιώνα”.

Ο Καν, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, ασκεί εξάλλου συχνά κριτική στις δηλώσεις και την συμπεριφορά του ενοίκου του Λευκού Οίκου και δεν θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί απόψε προς τιμήν του από την βασίλισσα Ελισάβετ, όπως άλλωστε και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε επιτρέψει σε αυτούς που διαμαρτύρονταν εναντίον του να ανεβάσουν στον αέρα κοντά στο Ουέστμινστερ ένα γιγάντιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τραμπ μωρό.

Δεν θα υπάρξει προσωπική συνάντηση Μέι – Τραμπ

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα πραγματοποιήσουν τις τυπικές ιδιαίτερες συνομιλίες τους, αλλά θα συναντηθούν στην Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, στο πλαίσιο των διμερών επαφών, όπως επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Τερέζα Μέι θα συνοδεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο στην ξενάγησή του στο μουσείο των Αιθουσών Πολέμου του Τσόρτσιλ, τμήμα του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου. Στο υπόγειο αυτό «αρχηγείο» κάτω από το Ουέστμινστερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και οι συνεργάτες του οργάνωναν τους σχεδιασμούς τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: thetoc.gr, με πληροροφρίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου