ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμες για… «πυρηνικές» συνομιλίες με Τεχεράνη

ηπα-έτοιμες-για-πυρηνικές-συνομιλ-487018

Οι ΗΠΑ προετοιμάστηκαν να συζητήσουν με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις, όμως θέτουν ως αναγκαίο όρο να συμπεριφερθεί η χώρα της Μέσης Ανατολής σαν «μία κανονική χώρα» δήλωσε σήμερα από την Ελβετία ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα επιδείξει σεβασμό, τονίζοντας μάλιστα πως η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί πιέσεις.

Σε μία προφανή χαλάρωση, της σκληρής στάσης του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Ροχανί. «Είμαστε έτοιμοι…, να εμπλακούμε σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε (στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων)».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου «να αντιστρέψει την δόλια δραστηριότητα» του Ιράν στην Μέση Ανατολή.

Ο Πομπέο, μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πριν από καιρό ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου