ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στις ΗΠΑ για δάσκαλο που έβαζε μαύρους μαθητές να υποδύονται τους δούλους

σάλος-στις-ηπα-για-δάσκαλο-που-έβαζε-μα-489821

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ρατσιστική συμπεριφορά και το «μάθημα» εκπαιδευτικού στη Νέα Υόρκη που χρησιμοποιούσε Αφροαμερικανούς μαθητές για να παριστάνουν τους δούλους σε μία υποτιθέμενη δημοπρασία.

Ο εν λόγω εκπαιδευτικός υιοθέτησε την εν λόγω τακτική κατά τη διάρκεια μαθήματος κοινωνικών σπουδών.

Οι Αρχές της πόλης, οι οποίες διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, ανακάλυψαν πως η αναπαράσταση είχε «αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους μαθητές, ειδικά στους Αφροαμερικανούς».

«Κάθε νέος, ανεξαρτήτως φυλής, αξίζει να πηγαίνει σε ένα σχολείο όπου δεν θα έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά παρενοχλήσεων ή διακρίσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελέας, Letitia James.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως «μαθήματα που έχουν δημιουργηθεί για να χωρίζουν τα παιδιά με βάση την καταγωγή τους, δεν έχουν καμία θέση στις τάξεις της Νέας Υόρκης και της χώρας γενικότερα».

Το περιστατικό σημειώθηκε σε ώρες διδασκαλίας δύο τμημάτων της πέμπτης τάξης στο ιδιωτικό σχολείο «The Chapel School» στο Μπρόνξβιλ.

Οι αλυσοδεμένοι μαύροι δούλοι

Η τακτική του εκπαιδευτικού ήταν προσχεδιασμένο. Αρχικά, ξεχώριζε τους Αφροαμερικανούς μαθητές. Έπειτα τους έδινε την εντολή να σταθούν στον διάδρομο του σχολείου, όπου τους «περνούσε» πλασματικές αλυσίδες σε λαιμό, καρπούς και αστραγάλους.

Στη συνέχεια οι μαθητές εισέρχονταν στην τάξη και έμπαιναν σε σειρά, με τις πλάτες τους στον τοίχο.

Τότε ξεκινούσε η «δημοπρασία» των μαθητών μπροστά σε όλη την τάξη. Η αναπαράσταση αφορούσε το εμπόριο των Αφρικανών δούλων σε λευκούς «ιδιοκτήτες» κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ο δάσκαλος απολύθηκε.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών, η εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές ώστε να πάψουν να υπάρχουν διακρίσεις και όλοι οι μαθητές να είναι αποδεκτοί και να ενσωματώνονται άμεσα.

Όπως αποκαλύφθηκε από τις Αρχές, ακόμη και πριν το περιστατικό, αρκετοί γονείς είχαν κάνει παράπονα στη διεύθυνση του σχολείου σχετικά με την έλλειψη ευαισθησίας περί ρατσισμού.

Οι κηδεμόνες υποστηρίζουν ότι το σχολείο δεν έκανε τίποτα για να λύσει το πρόβλημα.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο “φως” και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε όλες τις αλλαγές που επιβάλλουν οι Αρχές» αναφέρει ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος από την πλευρά του.

A New York teacher made black students act as slaves in mock auctions
By Harmeet Kaur, CNNi

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου