ΔΙΕΘΝΗ

Οι «Αγανακτισμένοι» έγιναν και δαρμένοι

οι-αγανακτισμένοι-έγιναν-και-δαρμέ-437187

Συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές που καταλαμβάνουν εδώ και μέρες κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη, εξαιτίας της απόφασης των Αρχών να απομακρύνουν τις σκηνές των «Αγανακτισμένων» προκειμένου η πλατεία της Καταλονίας να είναι καθαρή εν όψει του τελικού του Champions League.

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πόλη Λέριδα, δυτικά της Βαρκελώνης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν τη στιγμή που οι υπηρεσίες του δήμου είχαν αρχίσει να καθαρίζουν την πλατεία της Καταλονίας για να είναι έτοιμη για τους εορτασμούς που θα γίνουν ενδεχομένως το Σάββατο εάν η Μπαρτσελόνα επικρατήσει της Μάντσεστερ στον τελικό του Champions League.

Κρανοφόροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον μερικών δεκάδων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν αποκλείσει μια από τις εισόδους της πλατείας εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων καθαρισμού. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Σαράντα τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός. Πέντε νοσηλεύθηκαν κυρίως για πολλαπλούς μώλωπες δήλωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τον οριστικό απολογισμό.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαρισμού προχώρησαν στη συνέχεια στη διάλυση των σκηνών των «Αγανακτισμένων» υπό την επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας που είχαν πάρει θέσεις γύρω από την πλατεία.

Η αστυνομία της Βαρκελώνης είχε καλέσει τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες τους και άλλα αντικείμενα από την πλατεία της Καταλονίας.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό ώστε να επιτραπεί στα συνεργεία του δήμου να καθαρίσουν την πλατεία εν όψει του τελικού του Σαββάτου του Champions League.

Οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει από το πρωί την πλατεία, όπου περίπου 100 νεαροί εξακολουθούσαν να διαδηλώνουν ειρηνικά, φωνάζοντας «No pasaran» («Δεν θα περάσουν»).

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι ο καθαρισμός της πλατείας ήταν μόνο μία δικαιολογία για να παραβιάσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Στην Λερίντα, περίπου 100 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να δεθούν σε δέντρα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου