ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρές μάχες στη Συρία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για το έδαφος του Ιντλίμπ

σκληρές-μάχες-στη-συρία-ανάμεσα-σε-του-496157

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters, εξοπλίζει τους μαχητές – επαναστάτες στη Συρία που υποστηρίζει με προμήθειες και όπλα όπλων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Συρία με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει τη μεγάλη εναέρια και επίγεια επίθεση του Συριακού Στρατού, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου τμήματος του εδάφους των επαναστατών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, ξεκίνησε την επίθεση τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι οι αντάρτες είχαν παραβιάσει μια υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Άσαντ βομβαρδίστηκε σφοδρά η περιοχή του Ιντλίμπ με μεγάλη μερίδα των αμάχων να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση από το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του Assad και των εχθρών του στην επαρχία Idlib και την ευρύτερη περιοχή.

Η Άγκυρα ενίσχυσε τις προμήθειες τις τελευταίες ημέρες, αφού δεν κατάφερε να πείσει τη Ρωσία σε πρόσφατες συναντήσεις μιας κοινής ομάδας εργασίας ότι θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη εισροή προσφύγων που εισέρχονται στην Τουρκία, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία σημείωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει την επιρροή της στη βορειοδυτική Συρία, όπου έχει ενισχύσει την παρουσία της στρατιωτικής δύναμης σε δώδεκα στρατιωτικές βάσεις που δημιουργήθηκαν με μια συμφωνία αποξένωσης με τη Ρωσία, δήλωσε ένας ανώτερος διοικητής των ανταρτών.

Οι Τούρκοι μετά τις τελευταίες επιθέσεις του Συριακού Στρατού μετέφεραν με στρατιωτικό κομβόι στρατιωτικό εξοπλισμό στη βόρεια Χάμα που αποτελεί μια περιοχή που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Συριακού Στρατού εδώ και εβδομάδες.

Η παράδοση δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτών πυραύλων Grad, αντιαρματικών πυραύλων και των πυραύλων TOW είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση εδαφών που είχαν προηγουμένως καταληφθεί από από τον Άσαντκαι τους συμμάχους του.

Οι πύραυλοι TOW ήταν το πιο ισχυρό όπλο των ανταρτικών ομάδων που πολεμούν κατά του Άσσαντ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Έφτασε στα χέρια τους από δυτικούς αλλά και Άραβες εχθρούς του Άσσαντ, από τη CIA – που εξόπλιζε τους μη εξτρεμιστές μαχητές μέχρι και το 2017.

Χαρακτηριστικά, δυτικές υπηρεσίες είχαν δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία να στέλνει στους επαναστάτες τους συγκεκριμένους πυραύλους.

Εκτυλίσσεται επομένως μια κανονική σύγκρουση δια αντιπροσώπων στη Συρία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία και μένει να φανεί εάν πρόκειται για μεμονωμένο σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών ή θα επηρεάσει την πορεία των σχέσεών τους.

Πηγή: Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου