Δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Αγία Σοφία σε νεαρούς χωρίς παπούτσια

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-20, 10:35:12
Δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Αγία Σοφία σε νεαρούς χωρίς παπούτσια

Το καθεστώς του μουσείου υπερασπίστηκε η ασφάλεια της Αγίας Σοφίας, όταν μία ομάδα νέων του ισλαμικού κόμματος Ευημερίας επιχείρησε να εισέλθει βγάζοντας τα παπούτσια τους, όπως απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία για την είσοδο σε τζαμί.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη οι νεαροί που ανήκουν στη νεολαία του κόμματος που ίδρυσε ο Νετζμετίν Ερμπακάν, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Στο τζαμί δεν μπαίνουμε με παπούτσια», προσπάθησαν να εισέλθουν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν, αφού πρώτα έβγαλαν τα παπούτσια τους στην είσοδο. Το γεγονός προκάλεσε την επέμβαση της ασφάλειας του μουσείου, η οποία και ζήτησε από τους νεαρούς να φορέσουν πάλι τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν.

Στόχος της κίνησης ήταν να δείξουν την αντίδρασή τους στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο πριν από έναν αιώνα.

Ο επικεφαλής της κίνησης, Μουχαμέτ Σεφά Οτζάκ, διαμαρτυρήθηκε στην εθνικιστική εφημερίδα ‘Μιλλί Γκαζετέ’ λέγοντας ότι κάνει το ίδιο εδώ και 4 χρόνια, αλλά «φέτος θεωρώ ότι πίσω από την αντίδραση των αστυνομικών υπήρχαν πολιτικοί λόγοι. Δεν εμποδίσαμε άλλους επισκέπτες να μπουν, δεν παραφερθήκαμε, δεν φωνάξαμε συνθήματα», όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διευθυντής του μουσείου τους είπε μάλιστα ας γεμίσει πρώτα το Μπλε Τζαμί από πιστούς, αλλά οι νεαροί του αντέτειναν ότι θέλουν να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για λόγους ισλαμικούς.

[ethnos.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=