ΔΙΕΘΝΗ

Αγκυρα: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

αγκυρα-εντός-της-τουρκικής-υφαλοκρηπ-506588

Η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο ζήτημα των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού όχι μόνο υποστηρίζει ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά διαμηνύει ότι σύντομα το δεύτερο γεωτρύπανό της θα προχωρήσει στις ίδιες ενέργειες.

«Ολοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας στα κατεχόμενα. Μάλιστα, τόνισε ότι οι ενέργειες του «Πορθητή» στα δυτικά της Κύπρου είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο ζήτημα των γεωτρήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με το Anadolu, ο Οκτάι τόνισε ότι το γεωτρύπανο «Yavuz» θα κάνει τις ίδιες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο το προσεχές διάστημα.

Η επιστολή Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις

Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επιστολή του προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ, για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ότι η εν λόγω περιοχή είναι απόλυτα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί με σύνεση, αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα ανεχθεί «τη συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων της όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Οι επιχειρήσεις του γεωτρύπανου «Πορθητή» γίνονται 75 χλμ. από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και η περιοχή των γεωτρήσεων δεν έχει καμία σχέση με την όποια λεγόμενη ΑΟΖ της Κύπρου, επισημαίνει ακόμη ο Τσαβούσογλου στην επιστολή του, σύμφωνα με το Anadolu. «Η ανακοίνωση της ΕΕ που στηρίζει τους Ελληνοκύπριους έγινε απλά για την αλληλεγγύη της ΕΕ και δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τους μονομερείς και παράνομους ισχυρισμούς περί ΑΟΖ από τους Ελληνοκύπριους, συνεχίζει ο Τσαβούσογλου και τονίζει ότι τρίτα μέρη πρέπει να μην συντάσσονται με πλευρές σε αλληλοκαλυπτόμενες διεκδικήσεις θαλάσσιων συνόρων και δεν πρέπει να ενεργούν σαν να είναι ένα δικαστήριο σε διμερή ζητήματα.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της, με βάση το διεθνές δίκαιο. Για μία ακόμη φορά κατηγόρησε την Κύπρο για τις γεωτρήσεις, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα «απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους», κάτι που, συνεχίζει, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου