ΔΙΕΘΝΗ

Παρέμεινε προφυλακισμένος ο Στρος Καν

παρέμεινε-προφυλακισμένος-ο-στρος-κα-438325

Στην φυλακή παραμένει τελικά, έστω και για μερικές μόνον ώρες ο Ντομινίκ Στρος Καν, αφού παρά την καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και πέντε εκατομμυρίων ως «ασφάλιστρα» για να μην προσπαθήσει να φύγει από τις ΗΠΑ, ο δικαστής δεν έκρινε πως έχουν επιλυθεί «όλα τα ζητήματα που αφορούν την έγκριση της αποφυλάκισης με εγγύηση».

Με βάση τους όρους, που έθεσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Όμπας, ο Στρος Καν θα πρέπει να μείνει σε κάποιο σπίτι, να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από κάμερες και να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Όπως προκύπτει υπάρχει πρόβλημα με το πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν που έχει ενοικιαστεί για την διαμονή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, από την σύζυγο του, έναντι 28.000 δολαρίων τον μήνα (!): η εν λόγω σουίτα κρίνεται ως πολύ μικρή για τις ανάγκες στέγασης και των δύο ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας που όρισε το δικαστήριο. «Κανείς δεν θα αποφυλακιστεί, έως ότου όλοι οι όροι που επιβλήθηκαν υλοποιηθούν, ικανοποιώντας το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δικηγόρους του Γάλλου πολιτικού ο δικαστής Μάικλ Όμπους.

Η επόμενη παρουσίαση του Γάλλου πρώην υπουργού στο δικαστήριο ορίστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για τις 6 Ιουνίου. Κατά την ακροαματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τότε, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δηλώσει ένοχος ή αθώος για τις επτά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του.

Αν δηλώσει ένοχος, δεν θα γίνει δίκη. Αν δηλώσει αθώος, όπως έχουν πει ότι θα κάνει οι συνήγοροι του, τότε θα ξεκινήσει δίκη.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία με τη δικαιοσύνη, όμως αυτό θα σήμαινε να δηλώσει ένοχος σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες, με αντάλλαγμα μια ποινή μικρότερη από τα 74 χρόνια κάθειρξης που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν δηλώσει αθώος στις 6 Ιουνίου, "δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα και η ημερομηνία της έναρξης της δίκης του", λέει ο Ράντολφ Τζόνακαϊτ, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης.

Οι δικηγόροι των δύο μερών θα πρέπει να προετοιμάσουν τη δίκη επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις, αναλύοντας ίχνη DNA, σάλιου, ακόμη και σπέρματος στον φερόμενο ως τόπο της επίθεσης, καθώς και τις πληροφορίες από τις κάμερες επίβλεψης και τα μαγνητικά κλειδιά των δωματίων του Sofitel.

Από το να αρνηθούν κατηγορηματικά την ενοχή μέχρι να υποστηρίξου πως επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική σχέση, οι δικηγόροι του Στρος Καν έχουν θεωρητικά πολλά χαρτιά στα χέρια τους για να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, εκτιμούν ειδικοί.

"Οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πολύ σπάνια υπάρχουν μάρτυρες", λέει η Μπρέντα Σμιθ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσιγκτον.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου