ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στα Τίρανα

διαδηλώσεις-και-συγκρούσεις-στα-τίρα-438541

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία μετά την απόφαση για επανακαταμέτρηση των ψήφων στο δήμο Τιράνων, κίνηση που καταγγέλλεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως «εκλογικό έγκλημα» και απόπειρα ανατροπής της οριακής νίκης του Έντι Ράμα -με διαφορά μόλις δέκα ψήφων. Χιλιάδες υποστηρικτές των Σοσιαλιστών, αλλά και βουλευτές του κόμματος, παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής αντιμέτωποι με ισχυρό αστυνομικό κλοιό.

Υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψή του στα Τίρανα μαζί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο Στέφαν Φούλε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να απάντησε, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους λόγους της ματαίωσης της επίσκεψής του, ότι «στην παρούσα πολιτική κατάσταση δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση γύρω από θέματα ένταξης [της χώρας στην ΕΕ]».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτό, που χαρακτήρισε ως «εκλογικό έγκλημα που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Ο ίδιος ανήγγειλε την κατάθεση καταγγελίας στον εισαγγελέα κατά της Επιτροπής, με την κατηγορία της «πλαστογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος». Σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η Εκλογική Επιτροπή «εδώ και δύο ημέρες διαπράττει ένα έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη δημοκρατία».

Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για την ακύρωση της επίσκεψης του Ζοζέ Μπαρόζο. «Εμείς έχουμε κερδίσει στα Τίρανα. Εκατομμύρια μάτια είδαν σε απευθείας μετάδοση τη διαδικασία και το αποτέλεσμα» προσέθεσε ο Ράμα, απευθύνοντας έκκληση «στην ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν και αφήσουν μόνους τους Αλβανούς στη δύσκολη αυτή στιγμή».

«Βράζει» η Αλβανία

Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν εκ νέου την Πέμπτη έξω από την Εκλογική Επιτροπή μετά την έκκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου Τιράνων, Έντι Ράμα, να βγουν στους δρόμους προς υπεράσπιση της ψήφου τους. Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης πολίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην πόλη της Καβάγια, περίπου 300 διαδηλωτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισαν την εθνική οδό που συνδέει τα Τίρανα με το νότο της χώρας.

Περίπου 2000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη του Φίερι για να ταξιδέψουν προς τα Τίρανα. Συγκέντρωση υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε επίσης στο Δυρράχιο και την Αυλώνα.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εκλογικής Επιτροπής, όπου από την Τετάρτη συνεχίζεται η αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψήφων που έριξαν οι ψηφοφόροι σε λάθος κάλπη.

Με μια ειδική, δική της απόφαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανέλαβε ρόλο επιτροπής αξιολόγησης και καταμέτρησης αυτών των ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου