ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας, Αγγλίας

ποιοι-είναι-οι-επικρατέστεροι-για-αρχ-519882

Η ώρα των αποφάσεων στο Φανάρι. Συνεδριάζει από σήμερα (9/5) έως και το Σάββατο 11 Μαϊου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των Αρχιεπισκοπών Αμερικής, Αυστραλίας, Αγγλίας. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για νέοι Αρχιεπίσκοποι. Πώς θα αποφασίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να χειριστεί την επιθυμία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου να ισχύει η παραίτησή του από την 1η Ιουνίου;

Καθημερινά, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ασκούνται έντονες πιέσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να λάβει τις τελικές κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των Αρχιεπισκοπών Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων. Όσον αφορά ειδικότερα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκλογή νέου Προκαθήμενου, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βαρθολομαίο να ανακοινώνει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής το προσεχές Σάββατο και όχι να μεταθέτει την απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση στις 12-14 Ιουνίου.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική εντός του Ιουνίου και οι παροικούντες στο… Φανάρι, υπογραμμίζουν με νόημα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον κ. Βαρθολομαίο να ενθρονίσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ποια είναι τα σενάρια για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ομαλή μετάβαση, με τον «Εθνικό Κήρυκα» να γράφει ότι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, καθώς ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρώπη και παρά το Πατριαρχείο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Πατριάρχη, ενώ η υποψηφιότητα Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριου, συνάντησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.

Πάντως, η ομογένεια στις ΗΠΑ και ο εκεί Κλήρος, θα ήθελαν να δουν πηδάλιο της Εκκλησίας έναν Ιεράρχη από την Αμερική, που να γνωρίζει τα της Αρχιεπισκοπής.

Η επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού, ήταν εκείνη που κίνησε τις εξελίξεις. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε αρχικά από τους τρεις Επισκόπους τις θέσεις τους και η σχετική εισήγηση βρίσκεται ήδη στα χέρια του.

Στο Φανάρι, βρίσκεται ήδη αντιπροσωπεία από την Αυστραλία αποτελούμενη από τους Νίκο Πάπα (Παπαναστασίου) ο οποίος εκπροσωπεί τη Νέα Νότια Ουαλία, Ανδρέα Γεωργίου (Μελβούρνη), Θήο Μπακαλάκης (Κουίνσλαντ), Χάρη Πατσούρη (Αδελαΐδα), Σταν Παλάση (Δυτική Αυστραλία), η οποία θα διαβουλευθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Λέγεται, μάλιστα ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει την Αρχιεπισκοπή και το οποίο θα είναι διαφορετικό από το σημερινό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα προκριθεί η λύση της κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής και της εκλογής Αρχιεπισκόπου, θέση για την οποία ακούγεται έντονα το όνομα του Μητροπολίτη Ιωσήφ.

Όσον αφορά δε στις Μητροπόλεις που θα δημιουργηθούν, ένα από τα σενάρια είναι ο διχοτόμηση της Μητρόπολης Μελβούρνης Βικτώριας και Τασμανίας, με τα ονόματα του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Ζήση και του Αρχιμανδρίτη Ελπίδιου Καραλή, να είναι τα επικρατέστερα για την ανάληψη των νέων καθηκόντων.

Για τη Μητρόπολη Αδελαΐδας και Βόρειας και Δυτικής Αυστραλίας, το φαβορί είναι ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος, ο οποίος έχει ήδη κάνει σημαντικό έργο στην περιοχή.

Στην περίπτωση που δε διασπαστεί η Αρχιεπισκοπή, σενάριο που μέχρι αυτή την ώρα δε μοιάζει να είναι πιθανό, λέγεται ότι ο η Αγία και Ιερά Σύνοδος, θα προκρίνει την εκλογή νυν Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

Όσον αφορά τέλος, στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αγγλίας ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος αναμένεται να καταθέσει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του λόγω ηλικίας. Και στην περίπτωση αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» στα δύο η Αρχιεπισκοπή δίνοντας δύο θέσεις Μητροπολιτών.

[dogma.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου