ΔΙΕΘΝΗ

70 χρόνια από το απόγευμα που… εξαφανίστηκε η Grande Torino

70-χρόνια-από-το-απόγευμα-που-εξαφανίσ-526305

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου, 1949, το ρολόϊ έδειχνε 18:05, όταν ένα αεροπορικό δυστύχημα συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το απόγευμα που… εξαφανίστηκε η Grande Torino. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Μαΐου, 1949, το ρολόϊ έδειχνε 18:05, όταν ένα αεροπορικό δυστύχημα συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Μία τραγωδία συγκρίσιμη με εκείνη που υπέστη η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ, στο Μόναχο, εννέα χρόνια αργότερα. Με μία εξαίρεση όμως: η Τορίνο, η καλύτερη ομάδα στην ήπειρο εξαφανίστηκε εντελώς, ενώ βρισκόταν, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο δεν μετριόταν ακόμα με Ευρωπαϊκό Κύπελλα, δεν παρουσιαζόταν στην τηλεόραση.

Είχε κερδίσει τέσσερις διαδοχικούς τίτλους στην Ιταλία και κατά τη διάρκεια του έτους τραγωδίας ήταν επικεφαλής στο δρόμο για έναν πέμπτο. Τόσο μάλιστα ώστε η ομοσπονδία της απένειμε το πρωτάθλημα μετά θάνατον. Όχι μόνο για λόγους ευγένειας και ευαισθησίας, αφού οι αντίπαλοί του, εκτός από το ότι ήταν συγκλονισμένοι όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ήταν πεπεισμένοι ότι η Τορίνο θα ήταν αδύνατο να χάσει.

Η Grande Torino είχε χαθεί πάνω στην Superga Basilica. Έναν επιβλητικό λόφο λίγο έξω από το Τορίνο, σημείο αναφοράς της πόλης στον ιταλικό Βορρά.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Λισαβόνα στις 10:40 με προορισμό το Τορίνο. Το προηγούμενο απόγευμα η Τορίνο είχε αγωνιστεί σε φιλικό με την Μπενφίκα προς τιμήν του αρχηγού της Φερέιρα…

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου