ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο πρότεινε «ημέρα διαλόγου» για να εκτονώσει την κρίση

βενεζουέλα-ο-μαδούρο-πρότεινε-ημέρα-529657

Άνοιγμα προς την αντιπολίτευση έκανε ο Νικολά Μαδούρο σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και την συμπάθεια του λαού για τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον της Βενεζουέλας που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Σε ομιλία του με την ευκαιρία των εορτασμό της Πρωτομαγιάς ο Μαδούρο είπε πως «μπορεί πολύ σύντομα να υπάρξει μία μέρα διαλόγου όπου όλοι θα μπορούν να πουν τις απόψεις τους για το μέλλον της πατρίδας». Σε άλλο σημείο τοποθέτησε χρονικά τη «μέρα του διαλόγου» ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο προκειμένου όπως τόνισε να «διορθωθούν μερικά από τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνησή του από την Επανάσταση».

Απευθυνόμενος σε πλήθος στο Καράκας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Εργασίας, ο πρόεδρος κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αλλά και τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στη Βενεζουέλα.

«Εάν ο Γκουαϊδό ο αυτοανακηρυγμένος “προσωρινός πρόεδρος”, θέλει πραγματικά να φτάσει στο παλάτι Miraflores, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κερδίσει τις εκλογές» είπε ο Μαδούρο και κάλεσε τους υποστηρικτές του να υποβάλουν προτάσεις για «να διορθώσουν τα λάθη» που έκαναν η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσουν τις επιβληθείσες από τις ΗΠΑ κυρώσεις.

«Θα περάσουμε σε μια μεγάλη ημέρα αλλαγής, διόρθωσης, επαναστατικής ανανέωσης, βασίζομαι σε σας!», φώναξε ο Μαδούρο στο πλήθος.

Ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών είναι «συνταγματικότητα και σεβασμός», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Δεν ήταν σαφές αν η προσφορά του για διάλογο επεκτάθηκε στον Γκουαϊδό και τους πραξικοπηματίες, ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος ότι θα «ονομάσει τους προδότες» τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θα προδώσω και δεν θα παραδοθώ»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Μαδούρο έκανε έκκληση στον λαό της Βενεζουέλας «να μην επιτρέψει την “αποσύνθεση” της επαναστατικής ιδεολογίας που υπερασπίζεται».

«Ποτέ δεν θα προδώσω τον λαό της Βενεζουέλας, ποτέ δεν θα παραδοθώ στον ιμπεριαλισμό», φώναξε ο Μαδούρο και γνώρισε την αποθέωση.

Διάσπαρτες διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αστυνομίας συνεχίστηκαν γύρω από το Καράκας την Τετάρτη, αλλά με πολύ λιγότερη ένταση σε σχέση με τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος της Τρίτης.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου