ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση για τις ’’Πρέσπες’,’ αγκάθι το Κόσοβο

ικανοποίηση-για-τις-πρέσπες-αγκ-532128

H Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια, η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, εκτίμησαν από κοινού, η καγκελάριος της Γερμανίας ’Αγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και η καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ, στη συνάντηση, τόνισαν τη σημασία των οικονομικών οφελών που επιφέρει η διμερής συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, και επισήμαναν ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση με την ’Αγγελα Μέρκελ, ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ήταν χρήσιμη, ωστόσο δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε Σέρβους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες από τους διοργανωτές να βρεθεί τρόπος για την συνέχιση του διαλόγου στο ζήτημα του Κοσόβου, παρ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια συμφωνία με δεδομένο ότι η Πρίστινα δεν έδειξε διάθεση για την κατάργηση των δασμών που επέβαλε για την εισαγωγή εμπορευμάτων από την Σερβία. Χαρακτήρισε θετικό το ότι δόθηκε νέο ραντεβού για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι, όπου – όπως είπε – η συνάντηση δεν θα έχει τόσο διευρυμένη μορφή και θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση τρόπων για την συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. «Το διάστημα των δύο μηνών, που θα προηγηθεί της συνάντησης των Παρισίων θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία συνθηκών σταθερότητας που θα λειτουργήσουν ευνοϊκά στην αναζήτηση λύσης στον διάλογο», επισήμανε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε ισορροπημένη την στάση που τήρησαν η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του από την συμπεριφορά των πρωθυπουργών της Κροατίας, της Σλοβενίας και του Μαυροβουνίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε την στάση του πρωθυπουργού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, ο οποίος, υποστήριξε ο Βούτσιτς, επιτέθηκε κατά της Republika Srpska, μιας εκ των δύο διοικητικών οντοτήτων της χώρας του. Δυσαρεστημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, επειδή δικαιολόγησε την Πρίστινα για την επιβολή δασμών.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι μετά το τέλος της συνόδου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μία επίπονη συνάντηση, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Ο Θάτσι ανέφερε ότι το συμπέρασμα της συνόδου είναι ότι «η ψυχρή σύγκρουση (…) μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ξεπεραστεί» και επισήμανε ότι το Κόσοβο είναι ανοιχτό στον διάλογο και δεν θέτει όρους.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου