ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στην ιστορία [εικόνες]

βρέθηκε-το-δεύτερο-μεγαλύτερο-άκοπο-δ-533486

Το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στην ιστορία, που έχει μέγεθος μπάλας του τένις, εξορύχθηκε σε ορυχείο στη Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής.

Η καναδική εταιρεία Lucara Diamond Corp ανακάλυψε το διαμάντι των 1.715 καρατίων, που ζυγίζει γύρω στα 350 γραμμάρια, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη ενός άλλου μεγάλου διαμαντιού, του Lesedi La Rona των 1.109 καρατίων, το οποίο είχε πουλήσει στη βρετανική Graff Diamonds έναντι 53 εκατ. δολαρίων και από το οποίο είχαν κοπεί σύμφωνα με το Forbes 67 μικρότερα διαμάντια υψηλής ποιότητας.

Μετά την ανακάλυψη του τελευταίου διαμαντιού οι μετοχές της Lucara εκτοξεύτηκαν κατά 11,4% σε υψηλό διμήνου, προτού κλείσουν στο +6,3%. Το διαμάντι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άκοπο στην ιστορία μετά το περίφημο Κάλιναν ή Κούλιναν (Cullinan), γνωστό και με το όνομα «the Great Star of Africa» (Το μεγάλο αστέρι της Αφρικής), που είχε αρχικό βάρος 3.106,75 καράτια (δηλαδή 621,35 γραμμάρια), βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1905 στην Πρετόρια από τον Frederick Wells, διευθυντή της επιχείρησης Premier Diamond Mining Company, και πήρε το όνομά του προς τιμήν του Sir Thomas Cullinan, ιδιοκτήτη του ορυχείου διαμαντιών. Δύο από τα κατεργασμένα διαμάντια που κόπηκαν από το Cullinan ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Στέμματος και εκτίθενται στον Πύργο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται η συλλογή των κοσμημάτων του βασιλικού θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Lucara λέει ότι εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες ανακάλυψε στο Karowe 12 διαμάντια άνω των 300 καρατίων.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου