ΔΙΕΘΝΗ

O ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στη Σρι Λάνκα

o-isis-ανέλαβε-την-ευθύνη-για-το-αιματοκύλι-537190

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές επιθέσεις με τους 320 νεκρούς ανήμερα του καθολικού Πάσχα στην Σρι Λάνκα, σύμφωνα με το «πρακτορείο ειδήσεων» της οργάνωσης, AΜΑQ.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε πως πιστεύει πως το χτύπημα συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση αναφέροντας πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας θα ελέγξουν τους ισχυρισμούς της και ότι παρακολουθούν πολίτες της Σρι Λάνκα που είχαν ενταχθεί στον ISIS και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Όμως, νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας έδειξε ως υπεύθυνες δύο ντόπιες ισλαμιστικές οργανώσεις. «Έγινε από την National Thowheeth Jama’ath (NTJ) μαζί με την JMI», είπε.

«Αντίποινα στο χτύπημα της Ν. Ζηλανδίας»

Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία της έρευνας ο Ρουβάν Βιζεβαρντένε δήλωσε ότι οι πολλαπλές επιθέσεις φαίνεται να διαπράχθηκαν σε αντίποινα για τις μαζικές δολοφονίες σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράισττσερτς», είπε επίσημα ενώπιον του κοινοβουλίου

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 40 άτομα, μέλη της ελάχιστα γνωστής μέχρι σήμερα NTJ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Σύρος που, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, τέθηκε υπό κράτηση μετά τις ανακρίσεις ντόπιων υπόπτων.Τις έρευνες συνδράμει και η Ιντερπόλ μετά από αίτημα της κυβέρνησης στέλνοντας ειδικούς και ανακριτές.

Οργή για την ασυνεννοησία

Από χθες είχε γίνει γνωστό ότι οι αρχές αναζητούσαν στο εξωτερικό τους «εγκεφάλους» των πολύνεκρων επιθέσεων, αλλά και ότι είχαν ειδοποιηθεί πριν δύο εβδομάδες από την τοπική NTJ, είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων, αλλά αδράνησαν.

Ο στρατός και η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν δράση, όμως οι λεπτομερέστατες πληροφορίες δεν έφτασαν ποτέ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Η NTJ είχε αποτελέσει πριν δέκα ημέρες το αντικείμενο σήματος συναγερμού που δόθηκε στις υπηρεσίες της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ετοίμαζαν επιθέσεις καμικάζι εναντίον εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Το υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα ενημέρωσε τον επικεφαλής της αστυνομίας στις αρχές Απριλίου και η αστυνομία διαβίβασε τις πληροφορίες σε κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας. Ωστόσο, ούτε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ούτε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του δεν ενημερώθηκαν παρά μόνο τις επιθέσεις.

Το κενό στην συνεννόηση μάλλον οφείλεται στην πολιτική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου Μαϊθριπάλα Σιρισένα, που εκλέγεται από το λαό και ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και της αστυνομίας. Τον Νοέμβριο ο δεύτερος επιχείρησε να απομακρύνει από τη θέση του τον πρώτο, αλλά εμποδίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στο μεταξύ βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο προβλήθηκε αρχικά σε ινδικά μέσα και κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνει έναν από τους καμικάζι να βρίσκεται έξω από την εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού πριν μπει σε αυτή και πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Στο στιγμιότυπο φαίνεται ο βομβιστικής αυτοκτονίας να περνάει από το πλήθος κόσμου που βρίσκεται συγκεντρωμένο στο προαύλιο φορώντας ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης.

Ημέρες πένθους

Η χώρα, που κηρύχθηκε σε ημέρα εθνικού πένθους και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θρηνεί τα θύματα των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων, ενώ έχουν ξεκινήσει οι μαζικές ταφές.

Το νησί των 21 εκατομμυρίων κατοίκων τήρησε σιγή τριών λεπτών στις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης από καμικάζι δύο μέρες νωρίτερα, στην καθολική εκκλησία Άγιος Αντώνιος του Κολόμπο.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί τροποποίησαν το πρόγραμμά τους μεταδίδοντας μόνο μουσική.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, κρατώντας στα χέρια κεριά. Έπειτα από τρία λεπτά σιγής, το πλήθος άρχισε μια προσευχή με δυνατή φωνή.

Περίπου 30 χλμ. στα βόρεια του νησιού, στην κοινότητα Νεγκόμπο, επιμνημόσυνη λειτουργία πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού. Φέρετρα μεταφέρονταν εκ περιτροπής πάνω στα τραπέζια μπροστά σε συγγενείς που έκλαιγαν με λυγμούς.

«Είναι τόσα τα πτώματα που δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα την ίδια στιγμή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζαγιακόντι, βοηθητικός επίσκοπος του Κολόμπο που τελούσε τη λειτουργία.

AP Photo/Gemunu Amarasinghe)Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο αφού δεκάδες από τους 500 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τουλάχιστον 45 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία, Κριστόφ Μπουλιεράκ, υπογραμμίζοντας πως και άλλα νεαρά θύματα «έχουν τραυματιστεί και δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως πέντε παιδιά και έφηβοι ξένης υπηκοότητας σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητές τους ούτε το σημείο στο οποίο βρίσκονταν.

Τρία από τα τέσσερα παιδιά του Δανού δισεκατομμυριούχου Άντερς Χολχ Πόβλσεν, που βρισκόταν στη Σρι Λάνκα σε διακοπές με τη σύζυγό του, περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ομίλου ενδυμάτων του μεγιστάνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου