ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Μπιν Λάντεν

επιβεβαιώνεται-ο-θάνατος-του-μπιν-λάν-440768

Η Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε την Παρασκευή τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο. Η οργάνωση λέει ότι «το αίμα» του ηγέτη της «δεν θα πάει χαμένο», προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και προαναγγέλλει μήνυμα του Μπιν Λάντεν που είχε ηχογραφηθεί μία εβδομάδα πριν το φόνο του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών δικτυακών τόπων (SITE), η Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Μαΐου σε ισλαμιστικούς δικτυακούς τόπους.

«Σκοτώθηκε από τις σφαίρες της αποστασίας»

«Ο μαχητής σεΐχης Άμπου Αμπντάλα Οσάμα Μπιν Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε […] από τις σφαίρες της προδοσίας και της αποστασίας» αναφέρει το τρομοκρατικό δίκτυο.

Πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, η Αλ Κάιντα δεσμεύεται να μην αποκλίνει από το δρόμο του ένοπλου αγώνα και τονίζει ότι το αίμα του Μπιν Λάντεν «είναι πολύ πολύτιμο για εμάς και για κάθε μουσουλμάνο για να χύνεται μάταια».

«Αυτό [το αίμα του Μπιν Λάντεν] θα παραμείνει, με την άδεια του Αλλάχ, μία κατάρα που θα κατατρέχει τους Αμερικανούς και τους πράκτορές τους και θα τους κυνηγά μέσα και έξω από τις χώρες τους» αναφέρει στο μήνυμά της η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τη μετάφραση του SITE.

«Η ευτυχία τους θα μετατραπεί σε λύπη και το αίμα τους θα αναμειχθεί με τα δάκρυά τους» προσθέτει η οργάνωση. Προτρέπει, μάλιστα, τους κατοίκους του Πακιστάν να εξεγερθούν κατά της κυβέρνησής τους για να «καθαρίσουν» τη χώρα από την «ντροπή» -όπως αναφέρει- του θανάτου του Μπιν Λάντεν σε πακιστανικό έδαφος.

«Καλούμε όλους τους μουσουλμάνους του Πακιστάν, όπου σκοτώθηκε ο σεΐχης Οσάμα, να εξεγερθούν και να εξαγνίσουν τη ντροπή που έχει επιφέρει στη χώρα μία συμμορία προδοτών και κλεφτών […] και γενικά να εξαγνίσουν τη χώρα τους από τη βρώμα των Αμερικανών που έσπειραν τη διαφθορά» αναφέρει η ανακοίνωση του τρομοκρατικού δικτύου.

Η Αλ Κάιντα ανακοίνωσε επίσης ότι «σύντομα» θα μεταδώσει ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο όπως υποστηρίζει ηχογράφησε ο Μπιν Λάντεν μία εβδομάδα πριν το θάνατό του.

Την ανακοίνωση υπογράφει η «γενική ηγεσία» της Αλ Κάιντα. Η σημαντικότερη φιγούρα στην οργάνωση μετά τον Μπιν Λάντεν είναι ο Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος φαίνεται και ως ο πλέον πιθανός να αναλάβει την ηγεσία.

Το χρονικό της επιχείρησης

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε την 1η Μαΐου στη διάρκεια επιχείρησης Αμερικανών κομάντο στο Πακιστάν, στην πόλη Αμποταμπάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, βρέθηκε σε δωμάτιο σε ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων. Εκεί δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά. Καθώς προχώρησαν προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Μπιν Λάντεν.

Στη συνέχεια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν. Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουάουτι.

Στη συνέχεια οι καταδρομείς του Αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες. Καθώς ανέβαιναν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι. Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά.

Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί. Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει. Την ώρα που έμπαιναν στο χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό. Αφού την πυροβόλησαν, οι καταδρομείς, την έκαναν στην άκρη.

Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πως αντέδρασε όταν τα κομάντο όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί. Πηγές που έχουν πρόσβαση στο Πεντάγωνο τονίζουν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πώς θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έπεσε νεκρός στο πάτωμα του δωματίου του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου