ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στη Σρι Λάνκα με 156 νεκρούς και 400 τραυματίες

μακελειό-στη-σρι-λάνκα-με-156-νεκρούς-και-400-539837

Στους 156 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, εκ των οποίων οι 35 είναι ξένοι υπήκοοι, από τις σημερινές εκρήξεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και σε τέσσερα ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η νέα βομβιστική επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά τις πρώτες προκαλώντας δύο θανάτους σε ένα ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, ένα νότιο προάστιο του Κολόμπο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, οι οποίες είναι οι φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες. Στην πρωτεύουσα ήταν μία εκκλησία και τρία πολυτελή ξενοδοχεία.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Εκτός από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ranil Wickremesinghe, συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στην πρωθυπουργική κατοικία.

«Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή επίθεση. Καλώ τους πολίτες της χώρας, αυτές τις τραγικές στιγμές, να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», ανέφερε σε tweet ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα.

«Παρακαλώ αποφύγετε τη διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και υποθέσεων. Η κυβέρνηση παίρνει άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Πορτογάλοι ανάμεσα στα θύματα

Στο μεταξύ, ένας Πορτογάλος περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων των εκρήξεων που σημειώθηκαν σήμερα σε τρεις εκκλησίες και ισάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Lusa επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Ένας Πορτογάλος ηλικίας περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε από τη Λισαβόνα η πρόξενος της Πορτογαλίας εκει Πρίνι Πάιν.

Οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα «είναι όλοι καλά», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου