ΔΙΕΘΝΗ

Ταμείο στήριξης των αντικαθεστωτικών

ταμείο-στήριξης-των-αντικαθεστωτικώ-441018

Τη σύσταση ειδικού ταμείου για την οικονομική στήριξη των Λίβυων αντικαθεστωτικών που μάχονται τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι αποφάσισε η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία συνεδριάζει στην Ιταλία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον καλεί για πολλοστή φορά τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματίσει τις ανηλεείς και βάναυσες επιθέσεις κατά των πολιτών της Λιβύης.

Στο πεδίο του πολέμου, πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πολιορκημένη Μιζουράτα ελλιμενίστηκε στη Βεγγάζη, όμως αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες άλλους…

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν δύο ή τρία ελικόπτερα κοντά στη λιβυκή πόλη Ζιντάν, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις τα μετέφεραν με φορτηγά, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην πόλη.

Οικονομική στήριξη των εξεγερμένων

Ως οργανώτρια της δεύτερης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η Ιταλία υποδέχθηκε 22 χώρες, έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και έξι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πέραν του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου, συμμετέχουν οι επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ και της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

«Μια πιο μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη» δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι κατά την έναρξη των εργασιών ανακοινώνοντας «την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου -με την ονομασία προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης-, το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική και με διαφανή τρόπο μεταφορά κεφαλαίων στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Φρατίνι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία επιθυμεί ένας μέγιστος αριθμός συμμάχων της να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο. Η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία δεν προχώρησαν σε επίσημη αναγνώριση -όπως διευκρινίστηκε μετά από αρχική σύγχυση- αλλά αναγνωρίζουν το Συμβούλιο ως επίσημο εταίρο στη διαπραγμάτευση.

Για την οικονομική στήριξη των εξεγερμένων θα χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του, τα οποία έχουν παγώσει ο ΟΗΕ και η ΕΕ, ως εγγύηση για να δοθούν πιστώσεις στους εξεγερμένους.

Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στο έδαφός τους, τα οποία έχουν παγώσει οι αμερικανικές αρχές, για να «βοηθήσουν το λαό» της Λιβύης, επισήμανε η Χίλαρι Κλίντον.

Το Κατάρ, ο πρωθυπουργός του οποίου σεΐχης Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι συμπροεδρεύει της συνόδου της Ρώμης, πρότεινε από την πλευρά του να προσφερθεί βοήθεια προς τους αντάρτες για να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους στις ζώνες που ελέγχουν.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έχει δηλώσει πως οι εξεγερμένοι χρειάζονται βοήθεια ύψους δύο έως τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Βεγγάζη πλοίο

Πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, περιλαμβανομένων δεκάδων τραυματιών, έφθασε στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Το «Red Star One» αψήφησε πυρά πυροβολικού για να διασώσει Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες από το λιμάνι της Μιζουράτας την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες Λίβυους που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν από τις μάχες.

Εν μέσω του χαοτικού απόπλου, καθώς Λίβυοι άμαχοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο εν μέσω πυρών πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων, η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε αρχικά ότι περίπου 800 πιστεύεται ότι επέβαιναν στο σκάφος.

Όμως συνολικά μετέφερε 1.138 επιβάτες, ανάμεσά τους 827 μετανάστες, κυρίως από την Υποσαχάρεια Αφρική, καθώς και 311 Λίβυους οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο πλοίο, είπε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Περίπου 33 τραυματίες Λίβυοι και τρεις τραυματίες από το Νίγηρα βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Το λιμάνι είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ανθρώπων στην Μιζουράτα, όπου τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι λιγοστά και δρουν ελεύθεροι σκοπευτές. Συνολικά 13.000 έχουν διασωθεί από 13 πλοία.

Ναρκαλιευτές του NATO κάνουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι από την Δευτέρα, για να εντοπίσουν μια επιπλέουσα νάρκη που φέρονται να πόντισαν δυνάμεις του Καντάφι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου