ΔΙΕΘΝΗ

Καχυποψία και ερωτηματικά

καχυποψία-και-ερωτηματικά-441530

Με μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις καχυποψίας αντιμετωπίζεται το Πακιστάν μετά την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε κτιριακό σύμπλεγμα που βρισκόταν κάτω από τη… μύτη των μυστικών υπηρεσιών. «Η θέση του Πακιστάν στερείται σαφήνειας» λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος συναντάται στο Παρίσι με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι. Ο πρόεδρος του Πακιστάν επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα του δεν γνώριζε το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, ενώ οι ισχυρές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν «αμήχανες για την αποτυχία» τους να εντοπίσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα…

Η οχυρωμένη, πολυτελής κατοικία στην οποία δολοφονήθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από επίλεκτη μονάδα Αμερικανών πρακτόρων βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από μεγάλη στρατιωτική βάση, από αστυνομικό τμήμα, αλλά και τη στρατιωτική ακαδημία της χώρας.

Στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ -περίπου 100 χλμ. βορείως του Ισλαμαμπάντ- ζουν κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού και των πανίσχυρων μυστικών υπηρεσιών, και είναι επόμενο να δημιουργούνται ερωτηματικά πώς ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης διεθνώς ζούσε κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, συμμάχου της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας δήλωσε, μάλιστα, την Τρίτη πως ο Μπιν Λάντεν ζούσε στο περιτειχισμένο κτιριακό συγκρότημα τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια.

«Αποτύχαμε»

Ο Πακιστανός πρόεδρος επιχείρησε με άρθρο του χθες στην Washington Post να πείσει ότι η χώρα του δεν γνώριζε ότι στο έδαφός της κρυβόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

Ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε ότι η χώρα του είναι ίσως το μεγαλύτερο θύμα της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι το Πακιστάν δεν υπήρξε ποτέ εστία φανατισμού, όπως πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν. Διέψευσε ότι συνεργάστηκαν οι πακιστανικές υπηρεσίες στην επιχείρηση, πάντως δεν εξήγησε πώς ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε καταφέρει να κρύβεται τόσο κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, η ισχυρή ISI, δηλώνει από την πλευρά της αμήχανη για το γεγονός ότι «απέτυχε» να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε μιλώντας στο BBC ότι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα το 2003.

«Αλλά το συγκρότημα δεν ήταν στην ακτίνα δράσης μας» έκτοτε, ανέφερε. Ο ίδιος έδωσε επίσης νέες λεπτομέρειες για την επιδρομή, λέγοντας ότι η μικρότερη κόρη του Μπιν Λάντεν είδε τον πατέρα της να δέχεται πυροβολισμό.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Όουεν Μπένετ του BBC στο Ισλαμαμπάντ, ο αξιωματούχος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι η προ οκταετίας έφοδος στο συγκρότημα στην Αμποταμπάντ, όταν το κτίριο ήταν υπό κατασκευή, έγινε διότι υπήρχαν υποψίες πως βρισκόταν εκεί ένας μαχητής της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Φαράχ αλ-Λιμπί.

«Ωστόσο, στη συνέχεια το συγκρότημα δεν ήταν στην ακτίνα δράσης μας, και προκαλεί ντροπή για την ISI. Είμαστε καλοί, αλλά δεν είμαστε ο Θεός» δήλωσε.

Αμφιβολίες και καχυποψία

Η Γαλλία εκτιμά ότι η θέση του Πακιστάν στο θέμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν «στερείται σαφήνειας» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ λίγο πριν συναντηθεί το βράδυ στο Παρίσι με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

«Η θέση του Πακιστάν στα μάτια μας στερείται σαφήνειας, ελπίζω ότι θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια» είπε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους.

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η παρουσία ενός ανθρώπου όπως ο Μπιν Λάντεν σε ένα μεγάλο συγκρότημα σε μία σχετικά μικρή πόλη μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί» προσέθεσε.

Ο Ζιπέ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ για ένα δείπνο εργασίας με τον Γκιλάνι. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρονική σύμπτωση της επίσκεψης, ο Πακιστανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ταξίδι του στη Γαλλία είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τρίτη ότι η Βρετανία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το Πακιστάν για την αντιμετώπιση της δράσης των ενόπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, παρά τα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος γνώριζε ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο πακιστανικό έδαφος.

«Η ορθή επιλογή είναι να συνεργασθούμε το Πακιστάν και να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές, αντί να σηκώσουμε απελπισμένοι ψηλά τα χέρια και να αποχωρήσουμε, πράγμα που θα αποτελούσε καταστροφική επιλογή» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να επιτυταχύνει την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε: «Πρόκειται σαφώς για μία θετική εξέλιξη, δεν νομίζω [όμως] ότι θα μεταβάλει αναγκαστικά τα χρονοδιαγράμματα».

Η Βρετανία, η οποία διατηρεί σήμερα δύναμη 9.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, έχει ανακοινώσει ότι θα έχει αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα μέχρι το 2015.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου δήλωνε ότι η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες του Πακιστάν στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, και υπερασπίστηκε τη χώρα απέναντι στις επικρίσεις.

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν διεθνώς για τον εντοπισμό του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν τόσο κοντά στο Ισλαμαμπάντ, γεγονός που δείχνει στην καλύτερη περίπτωση ότι η πακιστανική ηγεσία δεν έχει εξαντλήσει τις προσπάθειές της στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το Πακιστάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου