ΔΙΕΘΝΗ

Βίαια επεισόδια στα Τίρανα με αίτημα την παραίτηση Ράμα

βίαια-επεισόδια-στα-τίρανα-με-αίτημα-τ-550228

Αστυνομικοί τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε η αντιπολίτευση, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, έγινε γνωστό από την αλβανική κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα αφού εισέπνευσαν δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία εναντίον τους, γνωστοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο απηύθυνε κάλεσμα για την κινητοποίηση μαζί με το κόμμα MSI.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 5 τραυματίες αστυνομικούς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Όλοι τους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία.

Η διαδήλωση ξεκίνησε αργά το απόγευμα με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε τεταμένο κλίμα, όπως μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν, σε πολλές περιπτώσεις, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, πέταξαν πέτρες και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Επιπλέον, κατόρθωσαν να πλησιάσουν στην έδρα της κυβέρνησης κι έριξαν μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου, προτού κατευθυνθούν προς το Κοινοβούλιο. Ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε, μπροστά από το κτίριο.

«Ράμα, παραιτήσου!», «Διεφθαρμένη Κυβέρνηση!» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα καταδίκασε τις βίαιες ταραχές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει «τον δρόμο της αυτοκαταστροφής».

Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά ζήτησε τη διενέργεια «πρόωρων εκλογών», τη συγκρότηση «μιας μεταβατικής κυβέρνησης», όπως και την «αποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα».

«Σας καλώ στην αντίσταση και την εξέγερση για την ανατροπή Ράμα!» φώναξε στο πλήθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου