ΔΙΕΘΝΗ

Για πρώτη φορά πορεία διαμαρτυρίας στην Κούβα!

για-πρώτη-φορά-πορεία-διαμαρτυρίας-στ-558298

Η πρώτη ανεξάρτητη πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στους δρόμους της Αβάνας, στην Κούβα, το απόγευμα της Κυριακής.

Μερικές εκατοντάδες Κουβανών περπάτησαν στην ηλιόλουστη περιοχή του Βεδάδο μαζί με τα αγαπημένα του κατοικίδια, ζητώντας μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση για την προστασία των ζώων.

Το γεγονός αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις, κυρίως στα δυτικά μέσα, καθώς αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα πολιτών να διαδηλώσουν με το μονοκομματικό κομμουνιστικό καθεστώς να χορηγεί την απαιτούμενη άδεια.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο 21 ετών Μπεατρίζ Μπατίστα που συμμετείχε στην διαδήλωση, έκανε λόγο για το έναυσμα για μια «νέα Κούβα». Ο νεαρός Κουβανός ζήτησε και πήρε έγγραφη άδεια από την δημοτική αρχή της Αβάνας.

Μερικές εκατοντάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους της Αβάνας για τα δικαιώματα των ζώων

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το «άνοιγμα» αυτό του καθεστώτος σε φαινομενικά περισσότερες ελευθερίες. «Δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λέει ‘κοίτα πόσο ανεκτικοί είμαστε;’. Είναι όμως στην πραγματικότητα» σημειώνει καλλιτέχνης στο νησί της Καραϊβικής.

Η μετά – Κάστρο εποχή στην Κούβα

Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις στην Κούβα βρίσκονταν υπό την σκέπη του κόμματος και αφορούν τον εορτασμό της επανάστασης του 1959 ή συμβολικές διαμαρτυρίες με στόχαστρο τις ΗΠΑ. Τέλος, διοργανώνεται κάθε χρόνο πορεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, εκδήλωση που εντάσσεται επίσης κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης.

Φαίνεται πως η μετάβαση στην μετά Κάστρο εποχή, με την ανάδειξη του Μιγκέλ Ντίαζ στην προεδρεία, καθώς και η άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ έβαλαν τον κουβανικό λαό πιο ενεργά στον κόσμο του διαδικτύου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του reuters, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν ολοένα και περισσότερους χρήστες και αποτελούν πεδίο επικοινωνίας και οργάνωσης για παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η κυβέρνηση δεν πιέστηκε να αδειοδοτήσει την διαδήλωση, καθώς το θέμα δεν άγγιζε ζητήματα ταμπού για το καθεστώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου