ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία της Φατάχ με τη Χαμάς

συμφωνία-της-φατάχ-με-τη-χαμάς-442591

Η Φατάχ και η Χαμάς ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες ασφάλειας της Αιγύπτου με τη μεσολάβηση της οποίας διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών, οι συνομιλίες «κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία πάνω στα σημεία της διαπραγμάτευσης», τα οποία συμπεριλάμβαναν το σχηματισμό κυβέρνησης και του ορισμού ημερομηνίας εκλογών.

«Όλα τα σημεία διαφωνίας ξεπεράστηκαν» ανέφερε ακόμη και εκπρόσωπος της Χαμάς για να προσθέσει ότι η Αίγυπτος θα καλέσει τους ηγέτες και των δύο παρατάξεων για την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης ανάμεσά τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα.

Οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη από το 2007 όταν η Χαμάς κατάφερε να αποσπάσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Φατάχ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει τα Παλαιστινιακά Εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της Φατάχ και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είναι ο συνομιλητής του Ισραήλ στην παγωμένη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ειρηνευτική διαδικασία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου