ΔΙΕΘΝΗ

Ηττες για τον Ερντογάν: Εχασε Αγκυρα, Σμύρνη, τρομερό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

ηττες-για-τον-ερντογάν-εχασε-αγκυρα-σμ-569077

Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα να χάνει την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα και να κινδυνεύει με ήττα και στο οικονομικό κέντρο της χώρας, την Κωνσταντινούπολη.

Η απώλεια των δύο μεγάλων πόλεων της Τουρκίας θα αποτελέσει σαφή οπισθοδρόμηση για τον Ερντογάν και το το AKP, το κόμμα του, (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Ο ίδιος ο Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές ως αγώνα για την επιβίωση της Τουρκίας, ωστόσο, οι εκλογές εξελίχθηκαν σε δοκιμασία για το AKP μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γείτονα.

Εχασε Αγκυρα, Σμύρνη, θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες υπέστη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας την Αγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Και η ήττα αναμένεται να γίνει πιο βαριά αναλόγως της έκβασης του θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ και αρκετές ώρες το ποσοστό ενσωμάτωσης έχει κολλήσει στο 98,8% και η διαφορά των ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίου πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φθάνει στις 4.000 ψήφους (σημειωτέον, διαφορά 4.000 ψήφων σε μια πόλη 10 εκατ. κατοίκων). Η διαφορά βρίσκεται στο 0.44% υπέρ του Γιλντιρίμ σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Γιλντιρίμ φέρεται να συγκεντρώνει το 48,7% των ψήφων και ο Ιμάμογλου το 48,65%.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν, ενώ υπονόησε ότι χάνει και την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων θρίλερ, τέτοιου τύπου σαν και αυτό στην Κωνσταντινούπουλη, ο τουρκικός εκλογικός νόμος προβλέπει επαναλληπτικές εκλογές.

Δηλώσεις νίκης από… όλους!

  • Ερντογάν: Το ΑΚΡ νικητής για 15η χρονιά

Την ώρα που κινδυνεύει να χάσει την Κωνσταντινούπολη και έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα με την ήττα στην Αγκυρα στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις νίκης.
Οπως τόνισε σε δήλωσή του, το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Anadolu, το τουρκικό έθνος ανέδειξε το κυβερνών κόμμα AKΡ νικητή για 15 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το 56% των δήμων στην Τουρκία διοικείται από το AK και ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες και ειδικά τους Κούρδους αδελφούς που έδειξαν ευαισθησία στο ζήτημα της επιβίωσης», είπε.

«Από αύριο το πρωί θα αρχίσουμε να καλύπτουμε τις αδυναμίες», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θα υπάρξουν εκλογές για 4,5 χρόνια. Τι θα κάνουμε; Θα επικεντρωθούμε σε εθνικά και διεθνή θέματα και ελπίζουμε πως θα ανεβάσουμε τη χώρα πάνω από το επίπεδο των σύγχρονών μας», επισήμανε, προσθέτοντας πως προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ενίσχυση της οικονομίας, η διατήρηση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης, ανέφερε.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως στόχος της χώρας είναι να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους, ενώ θα καταστήσει ασφαλείς διάφορες περιοχές.

  • Ιμάμογλου: Κερδίσαμε τις εκλογές

Εντωμεταξύ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου, στις 8 το πρωί τοπική ώρα, με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει νικητής στην Κωνσταντινούπολη. «Κερδίσαμεε τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης καλώ τις αρχές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα», γράφει.

  • AKP και CHP λένε… κερδίσαμε!

Εντωμεταξύ, νωρίτερα, το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου