Κοριτσάκι γεννήθηκε έγκυος στην Κολομβία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-25, 10:12:27
Κοριτσάκι γεννήθηκε έγκυος στην Κολομβία

Εγκυος γεννήθηκε ένα κοριτσάκι στην Κολομβία στρέφοντας επάνω του τα φώτα της παγκόσμιας ιατρικής (και μη) κοινότητας. 

Η περίπτωση δεν είναι μοναδική, συμβαίνει περίπου  1 στις 500.000 κυήσεις και είναι περίπου η 100η από το 1808. Είναι δηλαδή μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση.  Η περίπτωση ονομάζεται fetus in fetu. Τι συμβαίνει; Ουσιαστικά πρόκειται για μια δίδυμη κύηση που όμως το ένα παιδί μεγαλώνει στην κοιλιά του άλλου. 

Δηλαδή, μέσα στην κοιλιά του κοριτσιού από την Κολομβία μεγάλωνε το αδελφάκι του. 

Οταν ο γιατρός της εγκυμονούσας κατάλαβε τι συνέβαινε στον 7ο μήνα, έκανε αναγκαστικά καισαρική στη μητέρα για να μην κινδυνεύσει η μικρούλα, καθώς όσο αναπτυσσόταν το έμβρυο στην κοιλιά του κινδύνευε από πολυοργανική βλάβη. 

Αμέσως το νοεγέννητο -το οποίο έχει πάρει το όνομα Ιτζαμάρα- υποβλήθηκε σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρέθηκε από την κοιλιά του το αδελφάκι του.  Βρισκόταν μέσα στο δικό του αμνιακό, σάκο, είχε μήκος 45 χιλιοστά και βάρος 14 γραμμάρια, σχηματισμένα άκρα και κεφάλι, αλλά δεν είχε καρδιά και εγκέφαλο.

Το μωρό πλέον χαίρει άκρας υγείας και οι γονείς του ετοιμάζονται να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. 

Το μωρό φέρεται να αναρρώνει σε σταθερή κατάσταση μετά την επέμβαση.

Η περίπτωση της Κολομβίας θεωρείται, δε, πρωτοφανής αφού η εν λόγω ανωμαλία εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν τον τοκετό.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο πρώτος γιατρός της μητέρας, Μόνικα Βέγκα της είπε ότι διέκρινε στον υπέρηχο πως το μωρό της είχε κύστη στο συκώτι. Τότε η νεαρή εγκυμονούσα πήγε σε έναν γυναικολόγο που αναλαμβάνει κυήσεις υψηλού ρίσκου και εκείνος ανακάλυψε ότι το έμβρυο απλά κυοφορούσε ένα άλλο έμβρυο! 

iefimerida.gr 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=