ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Διχάζει η έκθεση Μάλερ – Αμφιβολίες από τους Δημοκρατικούς

ηπα-διχάζει-η-έκθεση-μάλερ-αμφιβολίε-576610

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει «πλήρως αθωωμένος»: η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχθεί κάποια συνεννόηση με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που επιτρέπει στον αμερικανό πρόεδρο να αντιμετωπίζει πιο γαλήνια το πολιτικό του μέλλον.

Όμως αν ο εισαγγελέας απαλλάσσει τον Τραμπ και το περιβάλλον του από την κατηγορία για συμπαιγνία με τη Ρωσία, «δεν απαλλάσσει» τον αμερικανό πρόεδρο από την κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με μια σύνοψη της έκθεσης Μάλερ που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα. Εξ ου οι αμφιβολίες των αντιπάλων του, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το περιεχόμενό της.

Με «πολύ καλή διάθεση», σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του που μίλησε κατά την επιστροφή του Τραμπ χθες από την πολυτελή λέσχη του στη Φλόριντα, ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται σήμερα και αύριο να υποδεχθεί στην Ουάσινγκτον έναν σύμμαχο, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στη συνέχεια, καθώς ήδη βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία για το 2020, σκοπεύει από την Πέμπτη να επαναλάβει τις συναντήσεις του.

Τα συμπεράσματα της έρευνας Μάλερ δόθηκαν χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ. Και είναι μια τεράστια ανάσα για τον ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών, στις οποίες σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετή θητεία.

«Καμιά συνέργεια, καμιά παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΑΛΛΑΓΗ», έγραψε στο Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Επί μήνες κατήγγελλε ένα «κυνήγι μαγισσών» ενορχηστρωμένο από τους Δημοκρατικούς που δεν έχουν χωνέψει τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον.

«Ειλικρινά είναι ντροπή που ο πρόεδρός σας χρειάστηκε να το υποστεί αυτό», δήλωσε στη συνέχεια καταγγέλλοντας μια «παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε».

Σε μια τετρασέλιδη επιστολη, ο Μπαρ ανέφερε πως οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν κατέδειξαν πως η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή κάποιος που συνεργάσθηκε μ’ αυτήν συνεννοήθηκε ή συντονίσθηκε με τη Ρωσία στις προσπάθειές της να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016».

«Εξαιρετική ημέρα» για τον Τραμπ

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαίτησαν χθες το βράδυ τη δημοσίευση της «πλήρους» έκθεσης, εκτιμώντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής». «Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης (Μπιλ) Μπαρ, όσες απαντήσεις δίνει, τόσες ερωτήσεις δημιουργεί», έγραψαν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλης της μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. «Επείγει να δημοσιοποιηθούν η πλήρης έκθεση και όλα τα έγγραφα που συνδέονται μ’ αυτή», πρόσθεσαν.

«Μακράν της ’πλήρους απαλλαγής’ για την οποία μιλάει ο πρόεδρος, η έκθεση Μάλερ δεν αθωώνει ξεκάθαρα τον πρόεδρο», αντέδρασαν από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί Τζέρολντ Νάντλερ, Άνταμ Σιφ και Ιλάιτζα Κάμινγκς, οι οποίοι διευθύνουν τρεις ισχυρές κοινοβουλευτικές επιτροπές του Κογκρέσου. Επέμειναν στο γεγονός ότι, στο ζήτημα της ενδεχόμενης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εκ μέρους του αμερικανου προέδρου, ο Μάλερ δεν δίνει κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

Όμως ο Μπαρ, πρώτος παραλήπτης της πολυαναμενόμενης έκθεσης, συμπέρανε από την πλευρά του πως στο έγγραφο, το οποίο εξέτασε από την Παρασκευή, δεν αναφέρεται κανένα αδίκημα που να μπορεί να επιφέρει δικαστικές διώξεις οι οποίες να βασίζονται στην παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Εξαιρετική ημέρα για τον πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα του (…) Κακή ημέρα γι’ αυτούς που ήλπιζαν πως η έρευνα Μάλερ θα έριχνε τον πρόεδρο Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος έπαιξε γκολφ το σαββατοκύριακο στη Φλόριντα με τον πρόεδρο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν επίσης πως τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα ενισχύουν προς το παρόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για τους New York Times, η χθεσινή Κυριακή «μπορεί θαυμάσια να ήταν η καλύτερη της θητείας του. Το πιο σκοτεινό και πιο απειλητικό σύννεφο που πλανιόταν πάνω από την προεδρία του ουσιαστικά διαλύθηκε».

Όμως η ρωσική έρευνα «δεν ήταν κυνήγι μαγισσών», εκτιμά η Washington Post, και «το Κογκρέσο και η κοινή γνώμη θα χρειαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη».

Τι αναφέρει το πόρισμα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ απέστειλε την Κυριακή στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια σύνοψη του πολυαναμενόμενου πορίσματος.

Έπειτα από έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μάλερ, ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέργεια

Ο Μάλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Μάλερ διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ».

Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Παρακώλυση

Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μάλερ.

Αλλά ο Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μάλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.

Εντούτοις, ενώ ο Μπαρ – που διορίστηκε από τον Τραμπ – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Μάλερ δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης.

«Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση», υπογράμμισε.

«Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ’ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».

Επιπλέον διώξεις

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μάλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω διώξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου