ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη

συγκρούσεις-στην-κωνσταντινούπολη-443906

Σε πεδίο μάχης μετετράπη η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και Κούρδων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Εκλογοδικείου να αποκλείσει από τις εκλογές του Ιουνίου πολλούς υποψήφιους του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα.

Καταγγέλλοντας «φασιστική απόφαση» το Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος -3.000 σύμφωνα με την αστυνομία- συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν το πλήθος άρχισε να κινείται προς τις σκηνές που είχε στήσει το φιλοκουρδικό κόμμα στο γειτονικό προάστιο Ακσαράι, στα πλαίσια μίας πρωτοβουλίας κοινωνικής ανυπακοής.

Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε σταθμό του μετρό, σε σχολικά κτίρια και ένα ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα.

Οι συγκρούσεις ήλθαν στον απόηχο της απόφασης του Εκλογοδικείου να απορρίψει 12 ανεξάρτητους υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου -επτά εκ των οποίων υποστηρίζονταν από το BDP- εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου