ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του μακελάρη

νέα-ζηλανδία-νέες-αποκαλύψεις-για-το-π-586421

Ο Μπρέντον Τάραραντ έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη με την τρομοκρατική επίθεση σε δυο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Θέρισε 50 ζωές και εμφανίζεται αμετανόητος για το μακελειό στην πόλη Κράιστσερτς την περασμένη Παρασκευή (15.03.2019).

Η εμφάνισή του στο δικαστήριο το περασμένο Σάββατο επιβεβαίωσε πως ο 28χρονος Αυστραλός νεοναζί όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει αλλά αισθάνεται πολύ περήφανος για την πράξη του. Μια επίθεση την οποία έκανε μεν μόνος του αλλά σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν αποκλείεται να είχε βοήθεια από άλλους ομοϊδεάτες του για να τη σχεδιάσει.

Νέες πληροφορίες για τα παιδικά του χρόνια έρχονται, στο μεταξύ, στο φως και σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν, ο Τάραντ, που μεγάλωσε στην πόλη Γκάφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, ήταν ένα μοναχικό, υπέρβαρο παιδί, που δεχόταν bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο.

Ο Ντάνιελ Τουίτ, που ήταν συμπαίκτης με τον Τάραντ στην ομάδα ράγκμπι Grafton Ghosts το 2005 αποκάλυψε ότι ο 28χρονος μακελάρης γινόταν στόχος εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών που είχε όταν ήταν έφηβος. «Το Γκράφτον μπορεί να είναι ένα πολύ σκληρό μέρος. Οπότε αν είσαι υπέρβαρος και αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν άχρηστος στο γήπεδο, πιθανόν να στοχοποιηθείς. Γι’ αυτό είχε κλειστεί στον εαυτό του», είπε στην εφημερίδα The Australian.

Όμως δεν ήταν μουσουλμάνοι εκείνοι που έκαναν bullying στον Τάραντ. «Από εκεί που καταγόμαστε, δεν ερχόμαστε σε επαφή με Μουσουλμάνους», είπε ο Ντάνιελ Τουίτ, αποκαλύπτοντας πως ο Τάραντ είχε τραυματιστεί στο γόνατο, με αποτέλεσμα να περνά πολύ χρόνο στο γυμναστήριο.

Το πρωί της Δευτέρας (σ.σ. βράδυ Κυριακής ώρα Ελλάδας) οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία, με τη συνεργασία της οικογένειας του Τάραντ, έκαναν έρευνα σε δυο σπίτια όπου είχε ζήσει ο δράστης στο παρελθόν. Η αντιτρομοκρατική ερεύνησε σπίτια στις κοινότητες Σάντι Μπιτς και Λόρενς στη Νέα Νότια Ουαλία. Τα δύο σπίτια που ερευνήθηκαν ήταν αυτά στα οποία μεγάλωσε ο Μπρέντον Τάραντ.

Απέλυσε τον δικηγόρο του

Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε τη Νέα Ζηλανδία, που στο μανιφέστο της φρίκης που ανέβασε στο twitter και έστειλε ακόμη και στην πρωθυπουργό λίγα λεπτά πριν από την επίθεση δηλώνει θαυμαστής του Μπρέιβικ, θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Γι’ αυτό και απέλυσε τον δικηγόρο που του είχαν ορίσει.

Ο Ρίτσαρντ Πίτερς, ο δικηγόρος που όρισε το δικαστήριο στη Νέα Ζηλανδία για να υπερασπιστεί τον μακελάρη του Κράιστσερτς, αποκάλυψε πως ο Τάραντ δεν θέλει εκπροσώπηση. «Θέλει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του» είπε ο Πίτερς, σημειώνοντας πως ο 28χρονος δεν πρόκειται να επικαλεστεί το ακαταλόγιστο. «Μοιάζει να έχει τα λογικά του, δεν μοιάζει να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Έτσι φαίνεται. Μοιάζει να καταλαβαίνει τι γίνεται».

Ο Τάραντ, αποκαλύπτεται σήμερα, είχε αγοράσει online τέσσερα πολυβόλα όπλα και σφαίρες από μαγαζί Gun City στη Νέα Ζηλανδία έκανε γνωστό ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Ανάμεσα στα όπλα που αγόρασε, όμως, δεν ήταν το ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε για τη σφαγή στα δυο τζαμιά είπε ο ιδιοκτήτης του Gun City, Ντέιβιντ Τιπλ. Ο 28χρονος είχε άδεια οπλοφορίας και η αγορά των όπλων έγινε με βάση τη διαδικασία αγοράς μέσω ταχυδρομείου που ελέγχεται από την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν έχουν αμφιβολία ότι ο 28χρονος Τάραντ ήταν ο μοναδικός δράστης των δυο επιθέσεων της Παρασκευής. Αλλά όπως διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάικ Μπους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν συνεργοί, που να είχαν υποστηρικτικό ρόλο.

Είχε ταξιδέψει και στο Ισραήλ

Εκτός από την Ελλάδα (όπου βρέθηκε τρεις φορές και τη μια έμεινε 15 μέρες για να κάνει… διακοπές στην Κρήτη και τη Σαντορίνη) αλλά και την περιοδεία στα Βαλκάνια και την Τουρκία, ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία είχε επισκεφτεί, στα τέλη του 2016 και το Ισραήλ, επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Τάραντ βρέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2016 με τρίμηνη βίζα. Έμεινε στη χώρα εννέα μέρες, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Ωστόσο αυτή είναι η μόνη πληροφορία σχετικά με την παραμονή του στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο, ο Τάραντ ταξίδεψε επίσης στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, όπου επισκέφθηκε πεδία ιστορικών μαχών, προτού να συνεχίσει την περιοδεία του, το 2017, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Επέστρεψε στα Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2018 και περιηγήθηκε σε ιστορικές τοποθεσίες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ κατόπιν πήγε και στην Ουγγαρία.

ΠΗΓΗ: newsit.gr, με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου