ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια καταδίκη για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

παγκόσμια-καταδίκη-για-την-αιματηρή-ε-587932

Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 49 νεκρούς σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Ο τρόπος δράσης, το βίντεο από την επίθεση και το μανιφέστο του δράστη έχουν σκορπίσει θλίψη και έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, να κάνει λόγο για μια από τις πιο μελανές ημέρες στην ιστορία της χώρας.

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, ως αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα.

«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ’ αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».

Στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» στα δύο τζαμιά του Κράιστσερτς ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «θηριώδη πράξη μίσους».

«Τη θερμότερη συμπάθειά μου και τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη φρικτή σφαγή στα Τεμένη. Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισλάμ έχει γίνει τώρα ο στόχος της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

«Δημοσιοποιήθηκε και αυτό το ποταπό μανιφέστο του δολοφόνου και μας στοχοποιούν όλους τους Μουσουλμάνους, τη χώρα μας, το έθνος μας και εμένα προσωπικά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τι λέει; Δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε δυτικά του Βοσπόρου, δηλαδή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλιώς τι θα γίνει; Θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη και θα μας σκοτώσει όλους, θα μας διώξει από τα εδάφη μας και θα απαλλάξει την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες. Πόθοι που κρατούν ζωντανούς στα κεφάλια και τις καρδιές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας συντάσσονται και κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας. «Στεκόμαστε όλοι μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ ενώ ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μήνυμα που απέστειλε στην ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στο πλευρό των οικογενειών και των φίλων των θυμάτων, των τραυματιών και των ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του γερμανού προέδρου αναφέρει επίσης: «Η Γερμανία θρηνεί μαζί σας. Ευχόμαστε η χώρα σας να βρει τη δύναμη σε αυτή τη δύσκολη ώρα να διατηρήσει την αισιοδοξία και το ανοιχτό πνεύμα της». Μάλιστα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε επίσκεψή του στη Νέα Ζηλανδία το 2017 είχε εξάρει τη φιλοξενία της Νέας Ζηλανδίας και των ανθρώπων της.

Από την πλευρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλεσε την επίθεση μια «αηδιαστική πράξη βίας».

«Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς τον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά από την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, καταδίκασε τους πυροβολισμούς «αθώων ανθρώπων καθώς προσευχόταν ειρηνικά στα τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας», προσθέτοντας: «Σήμερα και κάθε μέρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ενάντια στο αντι-μουσουλμανικό μίσος και όλες τις μορφές φανατισμού και τρόμου».

«Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα των σκληρών εγκλημάτων κατά των τζαμιών του Christchurch, της Νέας Ζηλανδίας, και με τους αγαπημένους τους», είπε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν. «Η Γαλλία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της ενάντια στην τρομοκρατία στον κόσμο».

Και η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις. «Εκτός από την επιθυμία για ταχεία ανάκαμψη των τραυματιών, η κυβέρνηση προσφέρει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στους φίλους και τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και στον λαό και την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, στενό σύμμαχο στον κοινό αγώνα ενάντια στον εξτρεμισμό και τρομοκρατία», τονίζεται σε ανακοίνωση.

Σοκάρει το μανιφέστο – Πηγή έμπνευσής το Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ

Μανιφέστο στο διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν το μακελειό και το θάνατο 49 ανθρώπων είχε ανεβάσει ο Αυστραλός δράστης, με τον 28χρονο ακροδεξιό και ρατσιστή να υποστηρίζει ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ο Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ.

Ο Μπρέντον Τάραντ ανέβασε ένα μανιφέστο 73 σελίδων, ενώ αρχικά ήθελε να επιτεθεί σε τέμενος στο Dunedin, στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη. Ο τίτλος του είναι «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση). Στο μανιφέστο αποκαλύπτει τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Έχω διαβάσει για τα κατορθώματα του Dylan Roof και πολλών άλλων, αλλά αυτός ο οποίος πραγματικά με ενέπνευσε ήταν ο Iππότης Μπρέιβικ», έγραψε.

Είναι ξεχωριστής σημασίας η αναφορά του Tάραντ στον Μπρέιβικ ως «Ιππότη», καθώς αποδέχεται την υποστήριξη του Νορβηγού για τους Ιππότες των Ναών, μία εξτρεμιστική χριστιανική ομάδα εξειδικευμένων μαχητών του 12ου αιώνα.

Σε άλλο σημείο έκλανε λόγο για “λευκή γενοκτονία”.

Επιπλέον γράφει ο Τάραντ: «Υπήρξε μια περίοδος δύο χρόνια πριν από την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η χρονική περίοδος ήταν από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάιο του 2017», γράφει .

«Το πρώτο γεγονός που ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσα πλέον να γυρίσω την πλάτη μου στη βία. Αυτό ήταν κατά το διαφορετικό. Αυτή η διαφορά ήταν η Έμπα Έκερλουντ. Η Έμπα περιπατούσε για να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν την δολοφόνησε ένας άγνωστος ισλαμιστής…».

Το χρονικό του τρόμου

Στην τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί της διπλής επίθεσης σε δύο τεμένη είχαν φτάσει τους 49, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπους διευκρίνισε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ –το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας– και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

«Μέρος της έρευνάς μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχασαν ευκαιρίες να αποτρέψουν αυτό το φρικτό συμβάν», τόνισε ο Μπους.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλοσχεδιασμένες», ενώ πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Μπους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω και γύρω από τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο».

Ο δράστης μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook.

Σε μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση

Στον λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @brentontarrant αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό. Όπλα που έμοιαζαν ίδια με αυτά των φωτογραφιών στο Twitter εμφανίζονται και στο βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Facebook από την επίθεση.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου