ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμια του νέου αδιεξόδου η Μέι: Οι νέες ψηφοφορίες και οι επιλογές της ύστατης στιγμής

δέσμια-του-νέου-αδιεξόδου-η-μέι-οι-νέες-591568

Το νέο ναυάγιο στη Βρετανία, με τη συντριπτική καταψήφιση του ανανεωμένου σχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυροδοτεί εξελίξεις με χαρακτήρα κατεπείγοντος στη χώρα, καθώς απομένουν ελάχιστες μέρες για το Brexit.

Τι έπεται;

Όπως είχε δεσμευτεί η Τερέζα Μέι, το διήμερο αυτό επίκεινται δύο νέες ψηφοφορίες. Στην σημερινή οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν «άτακτο» Brexit, κοινώς αποχώρηση χωρίς τη σύναψη, προηγουμένως, συμφωνίας με την Ευρώπη. Όπως έχει τονίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η ψηφοφορία της Τετάρτης δεν αποκλείει δια παντός το σενάριο της μη συμφωνίας παρά μόνο προσώρας. Αύριο, Πέμπτη, η βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει για την παράταση ή όχι του Άρθρου 50, για το αν δηλαδή επιθυμούν πίστωση χρόνου με μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου.

Τι σημαίνει αυτό για την Τερέζα Μέι;

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη. Όπως επισημαίνει ο Guardian «η σαρωτική καταψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων δύο ψηφοφοριών επί της ναυαρχίδας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι κάτι πρωτοφανές για πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Βρετανίας και σε κάθε άλλη πολιτική περίοδο κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε άμεση ‘έξωση’ από την Ντάουνινγκ Στριτ». Όπως σημειώνει δε, η βρετανική εφημερίδα, υπάρχει έντονη φημολογία περί ενδεχόμενης παραίτησης της Μέι, στην περίπτωση νέας ήττας.

Ποια θα είναι η περίοδος παράτασης του Brexit;

Κι εδώ υπάρχει ασάφεια. Η Μέι επιμένει πως αν αποφασιστεί το «πάγωμα» στο Brexit, αυτό θα πρέπει να είναι πολύ σύντομο, ώστε να μη χρειαστεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος παράτασης εξαρτάται και από τις πιέσεις που ασκούνται από τα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexit. Για παράδειγμα οι υπέρμαχοι του Brexit πιέζουν για τη συντομότερη δυνατή παράταση που θα τελειώνει πριν την αρχή της θητείας του νέου ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούλιο. Από την άλλη, οι υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ προτιμούν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου που θα τους δώσει την ευχέρεια των εναλλακτικών λύσεων – μεταξύ αυτών και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Υπάρχει περίπτωση ενός ηπιότερου Brexit;

Φαινομενικά όχι. Μετά την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Μέι επανέλαβε την αντίθεση της πρωθυπουργού σε κάθε συμφωνία που περιλαμβάνει τελωνειακή ένωση. Πέραν τούτου, οι τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση για περαιτέρω συνομιλίες.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο προκήρυξης νέων εκλογών;

Δεν είναι απίθανο, ωστόσο προϋποθέτει την παράταση του Άρθρου 50 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’όσο επιδιώκει η κυβέρνηση.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου