ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε το μωρό της «νύφης του ISIS», Σαμίμα Μπέγκουμ

πέθανε-το-μωρό-της-νύφης-του-isis-σαμίμα-595145

Δεν κατάφερε να επιστρέψει με το μωρό της στη Βρετανία η Σαμίμα Μπέγκουμ, γνωστή και ως «νύφη του ISIS», καθώς το τριών εβδομάδων βρέφος της πέθανε στον καταυλισμό στη Συρία όπου βρισκόταν.

Ο μικρούλης γιος της 19χρονης Σαμίμα Μπέγκουμ, η οποία στερήθηκε τη βρετανική της υπηκοότητα μετά την ένταξή της στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πέθανε, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπαλί.

Η αποκαλούμενη “νύφη του Ισλαμικού Κράτους”, εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2015 και εντοπίστηκε σε συριακό προσφυγικό καταυλισμό στο μέσο Φεβρουαρίου. Εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βρετανία αλλά οι αρχές του Λονδίνου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, της αφαίρεσαν τον περασμένο μήνα τη βρετανική υπηκοότητα.

Η Μπέγκουμ είχε ονομάσει τον γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ.

Και τα δύο πρώτα παιδιά της 19χρονης έχουν επίσης πεθάνει.

Ένα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: “Ο θάνατος κάθε παιδιού αποτελεί μια τραγωδία και είναι βαθύτατα λυπηρό για την οικογένεια”.

Όταν γέννησε το αγοράκι είπε στους Times ότι θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία, καθώς πίστευε ότι το παιδί της θα είχε ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιστροφή της Μπέγκουμ στην Βρετανία. Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ τόνισε ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στο Sky News, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να γίνονται απάτριδες. Τελικά όμως έχασε την υπηκοότητα.

“Το Φόρειν Όφις από τον Απρίλιο του 2011 συμβουλεύει μόνιμα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Συρία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανθρώπους να σύρονται στην τρομοκρατία και να ταξιδεύουν σε επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το μωρό που δεν είχε συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ζωής εκδήλωσε μια λοίμωξη των πνευμόνων και πέθανε την Πέμπτη.

Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία – κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων – και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

Η μοίρα της έχει προκαλέσει μια συζήτηση με νομικές, ηθικές διαστάσεις και αναφορικά με την ασφάλεια, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να δώσουν απάντηση για τις τύχες των οικογενειών μαχητών που ορκίστηκαν πίστη να καταστρέψουν την Δύση.

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, για να γλυτώσει, όπως εκατοντάδες συγγενείς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από τις εχθροπραξίες στο Μπαγκούζ, όπου η εξτρεμιστική οργάνωση πολεμούσε για να διατηρήσει τον έλεγχο του τελευταίου προπυργίου της στην περιοχή.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου