ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλο μπλακ-άουτ στην Βενεζουέλα, για σαμποτάζ κάνει λόγο η κυβέρνηση

μεγάλο-μπλακ-άουτ-στην-βενεζουέλα-για-596391

Εκτεταμένο μπλακ-άουτ πλήττει από χθες Πέμπτη την Βενεζουέλα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, αυξάνοντας τις εντάσεις στην λατινοαμερικανική χώρα η οποία ήδη βρίσκεται στην δύνη πολιτικής κρίσης.

Η διακοπή έθεσε εκτός λειτουργίας το Μετρό στην πρωτεύουσα Καράκας εν ώρα αιχμής, υποχρεώνοντας χιλιάδες πολίτες να συρρεύσουν σε κεντρικές πλατείες και λεωφόρους αναζητώντας τα λιγοστά λεωφορεία που κινούνταν στους δρόμους.

Πολλοί δήλωσαν ότι θα ήταν υποχρεωμένοι να βαδίσουν για ώρες ώστε να φτάσουν στα σπίτια τους υπό το φως των προβολέων των αυτοκινήτων. Σε πολλές πόλεις επικράτησε κυκλοφοριακό χάος καθότι η διακοπή επηρέασε τα φανάρια.

Το μπλακ-άουτ χτύπησε τουλάχιστον 15 από τις συνολικά 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με μαρτυρίες. Το πρόβλημα συνεχιζόταν σε αρκετές περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Βενεζουέλα, η οποία ταλανίζεται από βαθύτατη οικονομική κρίση, υπερπληθωρισμό, ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο το χθεσινό μπλακ-άουτ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, πλήττοντας ακόμα και το Καράκας που σε άλλες περιπτώσεις είχε «προστατευθεί».

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έσπευσε να αποδώσει την διακοπή σε δολιοφθορά και στον «ηλεκτρικό πόλεμο» που – όπως καταγγέλλει – κατευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Επικοινωνιών υποστήριξε ότι υπαίτιοι είναι δεξιοί ακτιβιστές που επιδιώκουν να προκαλέσουν πανδαιμόνιο και λαμβάνουν εντολές από τον αμερικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο. Δεν παρουσίασε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου