ΔΙΕΘΝΗ

Ξεχειλίζει η οργή γιατί έγιναν πλημμέλημα οι 100 νεκροί στο Μάτι

ξεχειλίζει-η-οργή-γιατί-έγιναν-πλημμέ-599144

Ξεχειλίζει η οργή, μια μέρα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος 20 προσώπων, για τη φωτιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Η αντιπολίτευση αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής που έζησαν την πυρκαγιά στο Μάτι, πενθούν τους νεκρούς τους και είδαν μέσα σε λίγη ώρα τον τόπο όπου μεγάλωσαν και τις περιουσίες τους να γίνεται στάχτη και να μετατρέπεται σε κόλαση, μιλούν για εμπαιγμό.

Ξέχειλη είναι η οργή για το γεγονός ότι οι ποινικές διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος, την ώρα που χάθηκαν 100 ζωές, ενώ υποστηρίζουν ότι από τη λίστα με όσους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις λείπουν ονόματα όπως αυτό της Ιωάννας Τσούπρα.

Η δικαίωση που περίμεναν εδώ και επτά μήνες, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν ήρθε.

Απαντώντας στην Ρένα Δούρου, κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τι ακριβώς έκανε εκείνη την ημέρα για την κοινότητά της, θεωρώντας πως έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Οπως λέει η κα Κατερίνα, επτά μήνες μετά σκέφτεται ακόμα τι δεν έκανε καλά. Κάλεσε, μάλιστα, την περιφερειάρχη Αττικής να μην χρησιμοποιεί την ιδιότητά της ως γυναίκα, καθώς αποτελεί προσβολή.

Στη συνέχεια, μίλησαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλοντας πως η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. «Μας κοροϊδεύουν συνεχώς», λέει μια άλλη κάτοικος.

Η σύνδεση του Ant1 με το Μάτι έκλεισε, ωστόσο, μισή ώρα μετά τα λεγόμενα του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηνικόλα περί άναρχης δόμησης του Μάτι, προκάλεσαν την αντίδραση μιας εκ των κατοίκων, οι οποίοι ξεχειλίζουν οργή.

Στη συνέχεια, μίλησαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλοντας πως η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. «Μας κοροϊδεύουν συνεχώς», λέει μια άλλη κάτοικος.

Η σύνδεση του Ant1 με το Μάτι έκλεισε, ωστόσο, μισή ώρα μετά τα λεγόμενα του δημοσιογράφου Δημήτρη Χατζηνικόλα περί άναρχης δόμησης του Μάτι, προκάλεσαν την αντίδραση μιας εκ των κατοίκων, οι οποίοι ξεχειλίζουν οργή.

«Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων που μετά τα δικά μας σχόλια ακούστηκε ο κ. Χατζηνικόλας, που είναι στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να δείχνουν στεναχωρημένοι αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Η φωτιά πριν φτάσει εδώ πέρασε από δύο περιοχές εντός σχεδίου από Πεντέλη και Βουτζά. Τα θύματά μας τα περισσότερα είναι έξω από τα σπίτια τους. Ας κρατηθούν λοιπόν λίγο, ας δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό. Το Μάτι έχει 14 δρομάκια, εκτός από τις εξόδους στις πολυκατοικίες σε 1.400 μέτρα παραλιακό. Το Κόκκινο Λιμανάκι είναι όλο γκρεμός. Οποια σκάλα είναι φτιαγμένη στο παραλιακό μέτωπο είναι από ιδιώτες. Οι άνθρωποι δεν κάηκαν ούτε γιατί δεν έβρισκαν τη θάλασσα, ούτε τίποτα. Κάηκαν από την εκκωφαντική σιωπή, την απουσία του κράτους εκείνη τη ημέρα», ανέφερε η κα Κατερίνα.

«Η οικογένεια Χερουβίμ, οι περισσότερες οικογένειες κάηκαν έξω από τα σπίτια τους, 50 μ. από την Μαραθώνος. Γιαγιά μητέρα και δύο παιδιά. Παρακαλώ και ζητώ συγγνώμη που συμμετείχα σε μια συζήτηση που κατέληξε στο σχόλιο του κ. Χατζηνικόλα και του κάθε κ. Χατζηνικόλα. Σεβαστείτε τουλάχιστον για λίγες ημέρες ακόμα, δείξτε τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που κλαίνε τους ανθρώπους τους, που περίμεναν με αγωνία το πόρισμα να δουν που θα στρέψουν τα βέλη τους. Είναι γελοίο να ακούγονται τέτοια σχίολια, τέτοια μέρα. Νιώθουμε μεγαλύτερη ευθύνη εμείς οι κάτοικοι από τον κάθε θεσμοθετημένο φορέα», πρόσθεσε.

«Ηταν όλοι απόντες, αναλάβαμε μόνοι μας τον ρόλο να σώσουμε τον κόσμο, να μεταφέρουμε ανθρώπους, να κλείσουμε τους δρόμους. Δεν μιλάμε, αλλά εντάξει νισάφι. Δεν μπορώ να ακούω και τη μα@@@@α του κάθε δημοσιογράφου», είπε, εκφράζοντας την αγανάκτησή της.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον κ. Χατζηνικόλα εάν θέλει να απαντήσει και εκείνος αρκέστηκε να πει: «Τι να απαντήσω στην κυρία σε αυτά που λέει. Αλίμονο, προς Θεού».

Η κα Κατερίνα από το Μάτι, τότε, είπε: «Οχι να μην απαντήσει, δεν με ενδιαφέρει να μου απαντήσει. Να απαντήσει, τι; Ο Βουτζάς είναι άναρχη δόμηση; Ο Βουτζάς είναι εντός σχεδίου. Από εκεί δεν μου ήρθε η φωτιά; Οι περισσότεροι είναι νεκροί έξω από τα σπίτια τους γιατί δεν ακούστηκε μία σειρήνα, ένα περιπολικό.

Εγω έκλεισα τον δρόμο και σταμάτησαν να έρχονται τα αυτοκίνητα, που ερχόντουσαν από την Μάκρη να μπουν μέσα στο Μάτι. Εγώ έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα. Το καταλαβαίνετε; Δεν πήρα τα παιδιά μου να φύγω. Αδειάζαμε πολυκατοικίες, παίρναμε τους νεκρούς με τα χέρια και τους πηγαίναμε στα ασθενοφόρα. Εμείς κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, τι να την κάνω την απάντηση του κ. Χατζηνικόλα. Μην σας πω πού να την βάλει την απάντησή του. Αντε γα@@@@».

«Θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί, μας παράτησαν να καούμε»

«Φταίμε εμείς, εμείς είμαστε η άναρχη δόμηση», είπε ένας ακόμη αγανακτισμένος κάτοικος μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στα όσα έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει αιρετοί ακόμη και υπουργοί ότι για τους νεκρούς στο Μάτι φταίει η άναρχη δόμηση.

«Δεν το λέει ο εισαγγελέας αλλά το λένε οι υπόλοιποι κύριοι που θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί

Μετά από 8 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα στο Μάτι. Σήμερα θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί όλοι. Θα έπρεπε να έχουν έρθει όλοι εδώ να δουν πως ζούμε. Να τους δείξουμε τους 36 κάθετους δρόμους για να δούμε την άναρχη δόμηση. Δεν φταίμε εμείς που καήκαμε εμείς πήγαμε στην παραλία αυτοί που ήταν;», είπε με εμφανή αγανάκτηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν τους έχει δοθεί κάποια άλλη οικονομική βοήθεια πέρα από τις 5.000 ευρώ που τους δόθηκαν αρχικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης στα σπίτια και συνεπώς ακόμη και αυτά που είχαν υποστεί μικρές ζημιές να καταστραφούν εντελώς με τις βροχές του χειμώνα.

Ανακαλώντας στη μνήμη του εκείνο το μοιραίο απόγευμα είπε: «Εμεινα έξι ώρες στη θάλασσα. Επειδή κάποιος κοιμάται ήσυχα, εγώ δεν κοιμάμαι ήσυχα, κοιμάμαι και βλέπω ανθρώπους μέσα στη θάλασσα να σπρώχνονται και ανθρώπους να φωνάζουν καίγομαι καίγομαι. Εδώ δεν έχει μείνει τίποτα, ζήσαμε απίστευτες σκηνές».

Οσον αφορά τις ευθύνες τις έριξε στο κράτος, στα αρμόδια υπουργεία για το γεγονός ότι δεν προχωρούν τα πράγματα. «Τα πάνε σιγά έχουν βγει μόλις 8 άδειες για τα σπίτια. Το κράτος πρέπει να συντομεύσει και στα σπίτια με μικρές ζημιές να προχωρήσουν».

Στην ερώτηση για το αν είναι το σπίτι του στο Μάτι είναι νόμιμο, απάντησε ναι και αναρωτήθηκε: «Ολα τα σπίτια στο Μάτι, δεν χτίστηκε το Μάτι πέρυσι τουλάχιστον από το 1960 και είναι όλα νόμιμα με άδειες και αν είμαστε παράνομοι γιατί πληρώνουμε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και τα δηλώνουμε στο Ε9».
«Τι έπρεπε να μας αφήσουν να καούμε ζωντανοί; Το λιμενικό άφησε 4 πλοία και πήγαιναν προς το λιμάνι. Τους παίρναμε από τις 6 το απόγευμα και ήρθαν στις 11 το βράδυ να μας βγάλουν».

Δεν είναι δικαίωση η ποινή με αναστολή

Κάτοικος από το Μάτι που μίλησε στην εφημερίδα«Τα Νέα» εξέφρασε με στη σειρά του την αγανάκτησή του και την οργή του για την κατηγορία του πλημμελήματος την οποία αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.
«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι 100 άνθρωποι στο Μάτι δεν πέθαναν ανασταλτικά. Μου φαίνεται άδικο. Πέρασα 66 ημέρες στο νοσοκομείο, έχω κάνει δυο επεμβάσεις και πρέπει να κάνω άλλες δύο ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περπατήσω», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στην εφημερίδα.
«Αισθάνομαι θυμό. Τόσο για την κατηγορία του πλημμελήματος όσο και τον ανασταλτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ποινή», προσθέτει.

Οργη και από τον πολιτικό κόσμο

Οργισμένες είναι οι αντιδρασεις και από τον πολιτικό κόσμο

ΝΔ: Με χυδαίο τρόπο προσπάθησαν να συγκαλύψουν πολιτικές ευθύνες

Για ανεπανόρθωτη έκθεση της κυβέρνησης Τσίπρα κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά 20 προσώπων, για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άτομα.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η άσκηση ποινικών διώξεων επιβεβαιώνει το πόρισμα των ειδικών επιστημόνων, στους οποίους είχε αναθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση την έρευνα για το Μάτι, κυρίως όμως «εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες».

Αναλυτικά, η ΝΔ αναφέρει:

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί».

Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες.

Κόντρα Γεννηματά-Δούρου

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ζήτησε την παραίτηση της Περιφερειάρχη Αττική, Ρένας Δούρου
«Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του, προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου απάντησε στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας «θέλω να πω ότι δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει Υπερνομάρχης όταν οι Νομαρχίες και η Υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας. Δηλαδή όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου. Και, αν μου επιτρέψετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της».

Το ΚΙΝΑΛ απαντώντας στην κ. Δούρου σημείωσε: «Ελπίζουμε οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την κατηγορούμενη για τον θάνατο 100 ανθρώπων κα Δούρου να την ενημερώσουν ότι η Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ανήκαν στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Ίσως έτσι σταματήσει να εκτίθεται και να γελοιοποιείται. Αφού δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναμείνει την κρίση της Δικαιοσύνης παραιτούμενη, ας σιωπήσει».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου