ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτικός πυρετός εν όψει εκλογών στην Ισπανία: Μετεγγραφές στελεχών στο… παρά 5

πολιτικός-πυρετός-εν-όψει-εκλογών-στη-607901

Με τις εκλογές της 28ης Απριλίου να βρίσκονται προ των πυλών, τα ισπανικά κόμματα έχουν ατύπως ξεκινήσει να διεκδικούν την ψήφο όχι μόνον των οπαδών τους, αλλά ταυτόχρονα και των απογοητευμένων ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, ταυτόχρονα με την άγρα στελεχών από άλλες παρατάξεις, που θα πείσουν τους αναποφάσιστους πως έχουν ρεύμα.

Πιο δυναμικά στο παιγνίδι αυτό έχουν μπει οι σοσιαλιστές του PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα, που διεκδικεί την ηγεμονία της δεξιάς παράταξης από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Μετεγγραφές στο παρά 5

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ciudadanos ανακοίνωσαν την ένταξη στο κόμμα και την εκλογική τους αξιοποίηση δύο στελεχών που προέρχονται από το ΡΡ και το PSOE, ακριβώς την τελευταία ημέρα της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις αυτόνομες περιφέρειες. Στις Βαλεαρίδες θα κατέβει υποψήφιος πλέον με το κόμμα του Ριβέρα, ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας και έως το 2018 επί 32 χρόνια στέλεχος του PSOE Τζουάν Μεσκίδα, ενώ στην Καστίλη-Λεόν θα είναι υποψήφιά του η πρώην πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου Σίλβια Κλεμεντε, μολονότι για τη συγκεκριμένη έχουν διατυπωθεί υποψίες για εμπλοκή της στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Γκιουρτέλ (που είχε στοιχίσει μάλιστα την πρωθυπουργία στον Μαριάνο Ραχόι).

Με την κίνησή του αυτή ο Ριβέρα επιχειρεί να επιβεβαιώσει πως η παράταξή του επιχειρεί σε κάθε περίπτωση να διαρρήξει τον παρελθόντα δικομματισμό (ΡΡ-PSOE) και συνάμα να υποδηλώσει τη μεγάλη συγγένεια θέσεων ανάμεσα στο κόμμα του και τις «φιλελεύθερες» θέσεις των δύο αυτών κομμάτων.

Εξάλλου, μεγάλη μερίδα των ιδρυτικών στελεχών των Ciudadanos–που δεν έχουν μεταπηδήσει στην πολιτική–έχουν διατυπώσει πλειστάκις την αντίθεσή τους στην ανακοίνωση του Ριβέρα πως αποκλείεται να συνεργασθεί μετεκλογικά με τον Σάντσεθ, ενώ έχουν εκφρασθεί αρνητικά απέναντι σε οποιαδήποτε επανάληψη σε εθνικό επίπεδο μίας συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα Vox, όπως έγινε στην Ανδαλουσία. Όσο κι εάν είναι επικριτικοί απέναντι στον Σάντσεθ, τον οποίον κατηγορούν ότι άφησε τους Καταλανούς σοσιαλιστές του PSC να ολισθήσουν προς αποσχιστικές απόψεις, κατ’ αυτούς, οι «ιδεολογικοί πατέρες» των Ciudadanos τονίζουν πως η «πολιτική κρίση στην Ισπανία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μία συνεννόηση μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων PSOE,PP, Ciudadanos».

Αυτή τη διαφωνία πολλών στελεχών και ψηφοφόρων των Ciudadanos για την προσέγγιση με το Vox επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και το PSOE. Για να το επιτύχει, το σοσιαλιστικό κόμμα δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει την πιθανότητα νέας συμμαχίας του «πορτοκαλί» κόμματος με την ακροδεξιά: «οι ψηφοφόροι των Ciudadanos αξίζουν μεγάλου σεβασμού κι εμείς θα προσπαθήσουμε να τους παρουσιάσουμε μία πρόταση που θα ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά τους την ώρα που το κόμμα τους διολισθαίνει προς το Vox και απηχεί τις θέσεις του», τόνισε την περασμένη Δευτέρα ο γραμματέας οργανωτικού του PSOE Χοσέ Λουΐς Άβαλος.

Το προφίλ του ψηφοφόρου των Ciudadanos

Το προφίλ του ψηφοφόρου των Ciudadanos στον οποίο στοχεύει το PSOE απαντάται στον μέσο άνθρωπο της πόλης, με κεντρώα και μετριοπαθή ιδεολογία, ο οποίος αποζητεί την πολιτική ανανέωση και προπαντός είναι αποτροπιασμένος από την προσέγγιση του κόμματός του με την ακροδεξιά στην Ανδαλουσία. Όπως υπολογίζουν οι Σοσιαλιστές, πρόκειται για 250.000 ψήφους που ενδεχομένως μπορεί να αποσπάσει από τους Ciudadanos στις 28 Απριλίου. Ένας αριθμός που στις χρυσές εποχές του δικομματισμού ενδεχομένως φάνταζε αμελητέος, όμως μετά την ανάδυση του Vox μπορεί να αναδειχθεί σημαντικός για την β’ κατανομή των εδρών–μπορεί να καθορίσει την έκβαση έως και είκοσι εδρών βάσει του εκλογικού νόμου.

Σε ένα κατακερματισμένο πλέον πολιτικό τοπίο, η διαφορά σε ψήφους του πρώτου κόμματος από το δεύτερο θα καθορίσει σημαντικά τη δύναμη της εκπροσώπησής του στη Βουλή. Για τον λόγο αυτόν ο διεμβολισμός των ψηφοφόρων με κοινές πολιτικές συμπεριφορές στις άλλες παρατάξεις, αποτελεί κεντρικό στοιχείο στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου