ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων

ρουμανία-χιλιάδες-διαδηλωτές-κατά-τω-609406

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις στη Ρουμανία για «να υπερασπισθούν την δικαιοσύνη», που απειλείται από την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που επιχειρείται από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

«Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά», Ακυρώστε τα νομοθετικά διατάγματα και μετά δρόμο», φώναξαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στη Ρουμανία και πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στόχος της κινητοποίησης είναι ένα διάταγμα που εγκρίθηκε με επείγουσα διαδικασία από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τρίτη και τροποποιεί τους κανόνες διορισμού των δικαστικών διαφόρων βαθμίδων, ενώ δίνει επιπλέον εξουσίες σε ένα νέο πειθαρχικό όργανο.

«Ήρθα για να υπερασπισθώ ό,τι απομένει από το κράτος δικαίου», δήλωσε στο AFP μία 40χρονη γυναίκα λέγοντας ότι «μοναδικός στόχος του PSD είναι ο έλεγχος της δικαιοσύνης».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ρουμανία αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: θα υποχωρήσει μπροστά στους διεφθαρμένους; Εάν το κάνει, θα είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ένας 68χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την δικαιοσύνη στην Ρουμανία και έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την ρουμανική κυβέρνηση για τις προσβολές του κράτους δικαίου, έχει επικρίνει τις νέες τροποποιήσεις, εκτιμώντας ότι τόσο η ουσία όσο και η διαδικασία υιοθέτησής τους, χωρίς διαβούλευση με τους δικαστικούς και τις εμπλεκόμενες πλευρές, φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου