ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα

μήνυμα-στον-μπαράκ-ομπάμα-446388

Ενα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε χθες ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα μαχητικά αεροπλάνα τους που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν έχει γίνει γνωστό.

«Ο αδελφός ηγέτης της επανάστασης (ο Μουαμάρ Καντάφι) έστειλε σήμερα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον επιθετικό αποικιοκρατικό σταυροφορικό συνασπισμό εναντίον της Λιβύης» μετέδωσε το πρακτορείο χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του μηνύματος.

Ο στρατός των ΗΠΑ απέσυρε τη Δευτέρα τα μαχητικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ΗΠΑ θα παρέχουν μόνο αεροπλάνα για ανεφοδιασμό με καύσιμα εν πτήσει, ενώ θα συμμετέχουν σε αποστολές παρεμβολών στις τηλεπικοινωνίες, παρακολούθησης και συντονισμού.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ως νόμιμος συνομιλητής το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί την εξέγερση, κάτι που έχουν ήδη πράξει η Γαλλία, το Κατάρ και η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει έναν απεσταλμένο, τον Κρις Στίβενς, στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη. Ο Κρις Στίβενς βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ

Σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ άσκησε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη, στρατηγός Αμντούλ Φατάχ Γιουνίς, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι «κοιτά αμήχανα», ενώ οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σφυροκοπούν τη Μιζουράτα. Το ΝΑΤΟ από πλευράς του διαβεβαιώνει ότι θα προστατεύσει τους αμάχους της Μιζουράτα. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου κοντά στο Τομπρούκ έφτασε το τάνκερ Equator, στο οποίο θα φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από την πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Στη διάρκεια δηλώσεών του από τη Βεγγάζη, ο Γιουνίς -πρώην υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος, ο οποίος αυτομόλησε- υποστήριξε πως αν το ΝΑΤΟ δεν δράσει άμεσα και περιμένει άλλη μία εβδομάδα τότε οι κάτοικοι στη Μιζουράτα θα εξοντωθούν.

Σύμφωνα με το BBC, ο Γιουνίς κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι ακολουθεί μία απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάληψη δράσης απέναντι στα όσα συμβαίνουν επί εδάφους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν ήδη τερματίσει την πολιορκία της Μιζουράτα από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι.

«Το ΝΑΤΟ μάς απογοήτευσε […] Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μιζουράτα απειλούνται με εξόντωση» είπε, επισημαίνοντας πως η Συμμαχία πρέπει να κάνει τη δουλειά της σωστά, ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Το ΝΑΤΟ έχει γίνει πρόβλημά μας» κατέληξε.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε άλλες δηλώσεις του στο δορυφορικό δίκτυο Αλ – Αάν ο Γιουνίς υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας.

Ο Γιουνίς δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο τόπο προέλευσης των όπλων και αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες.

 

ΝΑΤΟϊκές διαβεβαιώσεις

Μετά τη σκληρή κριτική το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους» της Μιζουράτα.

«Το ΝΑΤΟ έχει μία σαφή εντολή και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της Μιζουράτα» δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

«Η Μιζουράτα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας» δήλωσε η εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκφραση που χρησιμοποίησε την Τρίτη ο Ολλανδός στρατηγός, συντονιστής των επιχειρήσεων στη Λιβύη Μαρκ βαν Ουμ.

Η κατάσταση στη Μιζουράτα «δεν μπορεί να συνεχισθεί» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Το βράδυ της Τρίτης, δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν και πάλι τη Μιζουράτα, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 26 να τραυματιστούν. «Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και 26 άλλοι τραυματίστηκαν από τις φονικές επιθέσεις στη Μιζουράτα, σήμερα» ανέφερε στο Reuters ένας αντάρτης, που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Νάσερ.

«Ήμουν στο νοσοκομείο και είδα τις σορούς αυτών που έχασαν τη ζωή τους αλλά και αρκετούς από τους τραυματίες» προσέθεσε, επικαλούμενος και τη μαρτυρία γιατρού του νοσοκομείου που του επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.

Στο Τομπρούκ το τάνκερ

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τα στοιχεία της Lloyds List, το τάνκερ που θα παραλάβει πετρέλαιο με εντολή των αντικαθεστωτικών έχει φτάσει στο Τομπρούκ. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο.

Είναι η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου που πραγματοποιούν οι αντικαθεστωτικοί, με στόχο την εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση του αγώνα τους.

Την Τρίτη, το BBC είχε μεταδώσει ότι πρόκειται για το τάνκερ Equator, υπό λιβεριανή σημαία, στο οποίο αναμένεται να φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, μετά την αυτομόληση του Μούσα Κούσα, υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αμπντελατί Ομπεϊντί, ο οποίος -στο πλαίσιο επαφών του με ξένους ηγέτες- επισκέφθηκε και την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

O Ομπεϊντί μετέβη και στην Τουρκία, όπου Λίβυοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επισκέψεις τους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι διαπραγματευτικές προϋποθέσεις διπλωματικής δράσης, για την κατάπαυση του πυρός.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο μη δημοκρατικών κυβερνήσεων στη Μεσόγειο». Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου