ΔΙΕΘΝΗ

Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει η Λισαβόνα

σε-ευρωπαϊκή-διάσωση-προσφεύγει-η-λισ-446435

 

Η Λισαβόνα θα προσφύγει στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, επιβεβαίωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αναγνωρίζει ο -υπηρεσιακός- υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί σήμερα.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημειώνει όμως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχθηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει στους Financial Times Deutschland πως η προσφυγή «είναι ένα βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό -την οποία έχουν σχεδόν προεξοφλήσει οι οίκοι αξολόγησης και μέρος των αγορών- η Πορτογαλία θα γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ζητά την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου