ΔΙΕΘΝΗ

Σοκ στις ΗΠΑ: Νεοναζί αξιωματικός του λιμενικού ήθελε να δολοφονήσει Δημοκρατικούς

σοκ-στις-ηπα-νεοναζί-αξιωματικός-του-λ-613240

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την αποκάλυψη πως διευθυντής και εκδότης εφημερίδας στην Αλαμπάμα καλούσε την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει Δημοκρατικούς και μια νέα είδηση έρχεται να προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ. Την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στο Μέριλαντ αξιωματικός της ακτοφυλακής, θαυμαστής του Μπρέιβικ και των Ναζί, που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις, δολοφονίες Δημοκρατικών πολιτικών και δημοσιογράφων.

Πρόκειται για τον 49χρονο Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδό της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής. Τον συνέλαβαν στο σπίτι του στο Σίλβερ Σπρινγκς του Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον. Βρήκαν στην κατοχή του ένα ολόκληρο οπλοστάσιο (15 όπλα και πάνω από χίλιες σφαίρες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του), όπως επίσης και ναρκωτικά. Αυτό όμως, όπως τονίζουν οι αρχές, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!

Το οπλοστάσιο που βρέθηκε στο σπίτι του 49χρονου νεοναζί
Τα ναρκωτικά που είχε στην κατοχή του

Ο 49χρονος νεοναζί ήθελε να δολοφονήσει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κι άλλα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, ενώ στο στόχαστρό του είχαν μπει οι δημοσιογράφοι του CNN, Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο.

Νάνσι Πελόζι, Τσακ Σούμερ

«Ονειρεύομαι έναν τρόπο να σκοτώσω σχεδόν κάθε άτομο στον πλανήτη. Ίσως η πανούκλα να ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος αλλά πως να προμηθευτώ την απαιτούμενη ποσότητα (του ιού) ισπανικής γρίπης, άνθρακα, δεν είμαι σίγουρος ακόμα αλλά κάτι θα βρώ. Ενδιαφέρουσα ιδέα: να ξεκινήσω βιολογικές επιθέσεις μετά από επίθεση στα αποθέματα τροφίμων» φέρεται να είχε γράψει ο Χάσον σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Αν και από τα δικαστικά έγγραφα δεν προκύπτει συγκεκριμένη ημερομηνία επίθεσης, θεωρείται βέβαιο πως ο 49χρονος ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

Η εισαγγελία του Μέριλαντ περιγράφει τον Χάσον ως έναν άνθρωπο που ήθελε να προκαλέσει χάος και καταστροφή, περιγράφοντας τον ως εμμονικό με νεοφασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις. «Ο ύποπτος θέλει να σκοτώσει αθώους πολίτες σε μια κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ στο αίτημά του να προφυλακιστεί ο 49χρονος «Αμερικανός τρομοκράτης» ως τη δίκη του.

Ο 49χρονος λιμενικός περιέγραφε τον εαυτό του, σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του, ως «λευκό εθνικιστή» και μάλιστα αυτό δεν ξεκίνησε τελευταία αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Δήλωνε επίσης υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας».

Συμβουλευόταν τακτικά και επικαλούνταν αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπρέιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης. Υπηρέτησε επίσης δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά. Παραμένει υπό κράτηση κι αναμένεται να προσαχθεί σήμερα στο δικαστήριο στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δολοφόνησε, τον Ιούλιο του 2011, 77 ανθρώπους, κυρίως νέα παιδιά που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ούτεγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο. Είχε τοποθετήσει και βόμβα στα κεντρικά της κυβέρνησης νωρίτερα για να αποπροσανατολίζει τις αρχές. Εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου