ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Vogue – Mετά την κατακραυγή για ρατσιστική φωτό

παραιτήθηκε-η-διευθύντρια-της-vogue-mετά-τ-618347

Μια μέρα μετά το πάρτυ η πρώην διευθύντρια της Vogue τοποθετήθηκε μέσω του προσωπικού της προφίλ στο instagram, ζητώντας συγγνώμη αν τυχόν προκάλεσε λάθος εντυπώσεις.

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της βραζιλιάνικης Vogue, Ντονάτα Μειρέλες, στο περιθώριο του σάλου που ξέσπασε όταν δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ φωτογραφία από το πάρτυ γενεθλίων της, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της, παραπέμπει στο φαινόμενο της δουλείας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για στιγμιότυπο στο οποίο ποζάρει καθισμένη σε μια καρέκλα που προσομοιάζει σε «cadeira de sinhá», ( Τύπος καθίσματος που χρησιμοποιούσαν οι δουλέμποροι.) ανάμεσα σε δύο μαύρες γυναίκες που ακόμα και τα λευκά ρούχα που φορούν παραπέμπουν στην στολή που συνηθιζόταν να φορούν οι οικιακές δούλοι κάποτε στην Βραζιλία.

«Οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα για να δημιουργήσουν μια εξωτική αίσθηση.

Πρόκειται για κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Αυτό που έκανε ήταν να αναπαραστήσει μια εικόνα με τους λευκούς να είναι ανώτεροι και τους μαύρους να εμφανίζονται ως υπάνθρωποι» έγραψε η αρθρογράφος Στεφανί Ριμπέιρο στη στήλη της στη βραζιλιάνικη έκδοση του περιοδικού Marie Claire.

Αγανακτισμένη χρήστης του Ιnstagram, μάλιστα, ανήρτησε την εν λόγω φωτογραφία συνδυαστικά με ένα στιγμιότυπο του 1860, με μια γυναίκα καθισμένη ανάμεσα σε δύο δούλους, στο προφίλ της σχολιάζοντας πως η πρώτη φωτογραφία είναι από το 1860, κι η δεύτερη από το 2019.

Μια μέρα μετά το πάρτυ η πρώην διευθύντρια της Vogue τοποθετήθηκε μέσω του προσωπικού της προφίλ στο instagram, ζητώντας συγγνώμη αν τυχόν προκάλεσε λάθος εντυπώσεις καθώς τα ρούχα όσο και το κάθισμα είναι εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά ρούχα της Μπάχια και σε αφρικανικές και βραζιλιάνικες παραδόσεις της θρησκείας candomle.

Συγγνώμη για το περιστατικό ζήτησε με την σειρά της και η Vogue μέσω ανακοίνωσης σχολιάζοντας πως ελπίζει το συμβάν αυτό να αποτελέσει ένα χρήσιμο μάθημα για όλους.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που συντάσσονται με την άποψη της αρθρογράφου Ριμπέιρο, η οποία υποστηρίζει πως πραγματική συγγνώμη εκ μέρους της Vogue θα είναι περισσότεροι μαύροι σε θέσεις εργασίας του εντύπου.

ΠΗΓΗ: Guardian, SKAI

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου