ΔΙΕΘΝΗ

Ο 37χρονος «αντισυστημικός» Ναγίμπ Μπουκέλε νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ

ο-37χρονος-αντισυστημικός-ναγίμπ-μπο-633454

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, 37 ετών, το enfant terrible της πολιτικής σκηνής του Ελ Σαλβαδόρ, εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 54% των ψήφων στη μικρότερη, αλλά πιο πυκνοκατοικημένη, χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

«Μπορούμε να ανακοινώσουμε πια με βεβαιότητα ότι κερδίσαμε την προεδρία της Δημοκρατίας του Σαλβαδόρ». «Τα καταφέραμε!», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Η νίκη του υποψήφιου του συντηρητικού κόμματος Μεγάλη Συμμαχία για την Ενότητα (GANA) αναγνωρίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα από τους κυριότερους αντιπάλους του, τον Κάρλος Καγέχα, πλούσιο επιχειρηματία, στέλεχος του δεξιού κόμματος Εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (ARENA) καθώς και τον Ούγο Μαρτίνες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN, το άλλοτε κίνημα των ανταρτών), προστατευόμενο του απερχόμενου προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Χούλιο Ολίβο ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα, αν και όχι ακόμη οριστικά, καταγράφουν μια «αμετάκλητη» τάση υπέρ του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, η επιτροπή ανέφερε πως ο Μπουκέλε συγκέντρωνε 53,78%.

Ο έκτος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ μετά το 1992 και το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος αιματοκύλισε τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για 12 χρόνια, θα έχει την αποστολή να αντιμετωπίσει τη διπλή κακοδαιμονία της βίας των μάρας, των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, και της φτώχειας.

Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και δεν ανανεώνεται, και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρεί το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, η ARENA, τουλάχιστον έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, το 2021.

Λίγοι περισσότεροι από 5,2 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για την αναμέτρηση αυτή, η οποία εκτυλίχθηκε σε ήρεμη, σχεδόν εορταστική ατμόσφαιρα, όπως το θέλει η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών, μετά τον εμφύλιο στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σε λαϊκές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου τα γκράφιτι κάνουν σαφή την παρουσία των μάρας, οι νέοι ψηφοφόροι εξέφραζαν τον πόθο τους να μπορέσουν μια μέρα να ζήσουν με ασφάλεια.

Ο Μπουκέλε, ο οποίος είχε εκλεγεί δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018) με τα χρώματα του FMLN, πριν διαγραφεί από το κόμμα το 2017, προέβαλε ιδίως πόσο κοντά βρίσκεται στους νέους.

ΠΗΓΗ: zougla.gr, ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου