ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις

βομβαρδισμοί-και-συγκρούσεις-448083

Δραματικές ώρες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να καταλαμβάνουν κατά πληροφορίες το λιμάνι της πόλης και να εγκλωβίζονται χιλιάδες ξένοι εργάτες που επεδίωκαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη διά θαλάσσης. Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά άρματα μάχης του καθεστώτος στα περίχωρα της Μιζουράτα, με την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» να έχει περάσει σε δεύτερη φάση με πλήγματα κατά χερσαίων δυνάμεων μετά την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας.

Στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων προς άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ρόλο της Συμμαχίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο Λονδίνο συναντώνται εκπρόσωποι των χωρών που μετάσχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν από την Τετάρτη ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων.

Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων μαίνονται την ίδια στιγμή στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζαμπίγια στην ανατολική Λιβύη. Οι κάτοικοι της πόλης που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάνουν λόγο για σφοδρά πυρά και φλεγόμενα σπίτια.

Στη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι τα άρματα μάχης του Καντάφι αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών δυνάμεων. Εν συνεχεία επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης, όπου και παραμένουν, και ξεκίνησαν νέο γύρο βομβαρδισμών.

Κάτοικος της πόλης δήλωσε στο Reuters ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο στο λιμάνι της Μιζουράτα. Στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι, κυρίως από την Αίγυπτο και την υποσαχάρια Αφρική, που ήλπιζαν να διαφύγουν διά θαλάσσης.

Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν εδώ και ένα 24ωρο θέσεις των κανταφικών δυνάμεων στην πόλη της δυτικής Λιβύης. Ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν επιτύχει να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι, να περικυκλώσουν τα προπύργια των αντικαθεστωτικών, ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.

Η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» έχει περάσει σε νέα φάση με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Επληξαν αμάχους

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη συνεχίζονται για έκτη ημέρα χθες το πρωί, άρχισε να κλιμακώνεται και ο «πόλεμος» προπαγάνδας. Το λιβυκό καθεστώς ανέφερε ότι στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης των ξένων δυνάμεων το βράδυ της Τετάρτης χτυπήθηκε συνοικία με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων και τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε επίδειξη 18 σορών σε δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις και πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης. Πυκνός καπνός υψώνεται πάνω από περιοχή της πόλης, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης, αναφέρουν οι κάτοικοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ είπε ότι δεν θα χρειαστούν μήνες για να καταστραφούν οι χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι. «Ίσως χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες, αλλά όχι μήνες» τόνισε.

Την ίδια ώρα, τα τανκ του Καντάφι έχουν καταλάβει τη Μισράτα, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για άγριες μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη Αζνταμπίγια στα ανατολικά της χώρας. Οι κάτοικοι της πόλης που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και φλεγόμενα σπίτια.

Τα αεροπλάνα των στρατιωτικών δυνάμεων των δυτικών χωρών επιτέθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν επιτύχει να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι, να περικυκλώσουν τα προπύργια των αντικαθεστωτικών, ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης έπληξαν συνοικία με κατοικίες και προκάλεσαν σημαντικό αριθμό θυμάτων, μεταξύ των οποίων και αμάχους.

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα ξημερώματα της Πέμπτης, δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τις απανθρακωμένες σορούς 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε η συμμαχία των δυτικών κρατών που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Η Τυνησία, από την πλευρά της, παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Μουαμάρ Καντάφι και πέντε μελών της οικογένειάς του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αμερικανικών και συμμαχικών επιδρομών στη Λιβύη με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις αυτές ως «προσεκτική και συναινετική», 36% ως «αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη» και 17% ως «σθεναρή και αποφασιστική».

Χωρίς συμφωνία έληξε άλλη μία συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σχετικά με την ηγεσία του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων στη Λιβύη. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη συμφωνήσει σε επιμέρους σημεία, ωστόσο η Τουρκία διατηρεί επίμονα τις επιφυλάξεις της.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου