ΔΙΕΘΝΗ

Καταστράφηκε η αεροπορία

καταστράφηκε-η-αεροπορία-448193

Σε νέα επιχειρησιακή φάση περνά η «Αυγή της Οδύσσειας» με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός. Δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ήδη αεροπορικές επιδρομές κατά των κανταφικών δυνάμεων στη Μιζουράτα, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς και η πόλη βυθίζεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του καθεστώτος δεν «υφίσταται πλέον ως μάχιμη δύναμη».

«Η αεροπορία του Καντάφι δεν υφίσταται ως δύναμη πυρός και το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που επιχειρούμε σχεδόν χωρίς ‘αντίσταση’ στη Λιβύη» δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Γκρεγκ Μπάγκγουελ.

«Έχουμε τις λιβυκές χερσαίες δυνάμεις υπό διαρκή παρακολούθηση και εξαπολύουμε επιθέσεις όταν απειλούνται πολίτες και κατοικημένες περιοχές», επισήμανε επισκεπτόμενος πλήρωμα της RAF σε βάση της νότιας Ιταλίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών όρισε, εν τω μεταξύ, τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι «καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας «θα επικρατήσουμε»…

Δυτικές επιδρομές

Κάτοικος της πόλης Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζουράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών.

Στη Μιζουράτα μαίνονται σφοδρές μάχες τα τελευταία 24ωρα και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς από τις επιδρομές του καθεστώτος. Η πόλη έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά πολιτών σε νοσοκομείο της πόλης και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.

Αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, ενώ επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχεται και η ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς πόλη Ζιντάν, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Τα δυτικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 300 εξόδους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες και έχουν εκτοξευτεί πάνω από 162 πύραυλοι Tomahawk προς επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν για τέταρτη νύχτα στη χώρα, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, αν και πως το παρόν η δυτική συμμαχία δεν έχει επιβεβαιώσει νέες επιδρομές.

«Στο τέλος θα επικρατήσουμε» υπόσχεται ο Καντάφι

Την πεποίθηση του ότι η Λιβύη θα βγει νικηφόρα από την αναμέτρηση με τις δυτικές χώρες και με τους αντικαθεστωτικούς εξέφρασε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε σύντομη, ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση του αργά την Τρίτη.

Στα πλάνα τού κρατικού καναλιού εμφανίζεται μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του για να δηλώσει ότι «στο τέλος θα κερδίσουμε» και στα δύο μέτωπα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή

Ωστόσο, την Τρίτη συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα οι επιθέσεις κατά στόχων στη Λιβύη από τις συμμαχικές δυνάμεις. Πέρα από επιθέσεις με πυραύλους Tomahawk, αυτόπτες ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πρώτευσα Τρίπολη.

ΝΑΤΟϊκά πλοία περιπολούν

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν από χθες ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων που έχει συμφωνηθεί, την ώρα που η Συμμαχία φαίνεται έτοιμη να αναλάβει το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης. Πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο στέλνει η Τουρκία για την εφαρμογή του εμπάργκο.

Ο ταξίαρχος Πιέρ Στ. Αμάντ του Καναδά είπε ότι η ναυτική επιχείρηση «Ενωμένος Προστάτης» βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι την πρώτη μέρα συμμετέχουν στις περιπολίες έξι σκάφη.

Πρόσθεσε ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν στη διάθεση της Συμμαχίας 16 πλοία για να πραγματοποιούν περιπολίες.

Πρόκειται για «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, δέκα φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)» διευκρίνισε ο Καναδός στρατηγός.

Ήδη η Τουρκία συμφώνησε να στείλει πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.

 

Τουρκικές προειδοποιήσεις

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για «οπορτουνισμό» ορισμένες χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

«Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη, τα οποία έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει να μην επιδιώξουν οποιουδήποτε είδους «κρυφή ατζέντα».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί. «Αυτοί που κυβερνούν τη Λιβύη πρέπει να παραιτηθούν αμέσως ώστε να αποτρέψουν η χώρα να λεηλατηθεί από άλλους» είπε ο Γκιουλ χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Λίβυο συνταγματάρχη.

Η δήλωση Γκιουλ είναι το ισχυρότερο τέτοιο μήνυμα που έχει στείλει η Άγκυρα όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη. Η Τουρκία μέχρι σήμερα καλούσε σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η Τουρκία είναι κυρίως ενοχλημένη από τη στάση της Γαλλίας, η οποία δεν ενημέρωσε πλήρως τους συμμάχους της πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων, και για το γεγονός ότι η ίδια δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του περασμένου Σαββάτου στο Παρίσι που «σήμανε» και την έναρξη των επιχειρήσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου